Trump začal podnikať prvé kroky proti Obamacare

Nový prezident USA Donald Trump využil prvý deň vo funkcii aj na úvodné kroky proti reformnému zákonu o zdravotnej starostlivosti, ktorý presadil jeho predchodca Barack Obama.

21.01.2017 09:03
Trump Foto: ,
Americký prezident Donald Trump.
debata (90)
V Oválnej pracovni Bieleho domu podpísal v piatok popoludní (miestneho času) svoje prvé prezidentské nariadenie, týkajúce sa „zmierňovania záťaží“ vytvorených touto legislatívou.

Trump nariadil federálnym orgánom, aby v súvislosti s tzv. Obamacare využili možnosti na „minimalizovanie neželaných finančných nákladov“ pre štáty, jednotlivcov, poisťovateľov alebo zdravotnícke zariadenia. Podľa hovorcu nového prezdienta Seana Spicera ide o prechodné opatrenie, kým bude tento zákon zrušený a nahradený novým, ako predtým sľuboval.

Demokrat Obama považuje presadenie zákona o ochrane pacientov a dostupnej zdravotnej starostlivosti za jeden zo svojich najväčších vnútropolitických úspechov. Podľa republikánov však nový systém dobre nefunguje a príliš rozširuje právomoci federálnej vlády na úkor občanov a jednotlivých štátov.

Trump podpísal ako prezident prvé oficiálne dokumenty už krátko po svojej piatkovej inaugurácii. Bola medzi nimi legislatíva, ktorá umožní novému ministrovi obrany Jamesovi Mattisovi ujať sa funkcie. Ďalej signoval niekoľko nominácií, ktoré predloží americkému Senátu, a tiež deklaráciu k Národnému dňu vlastenectva.

Senát odsúhlasil ministrov obrany a vnútornej bezpečnosti

Horná komora amerického Kongresu schválila v piatok uvedenie Jamesa Mattisa do funkcie ministra obrany. Spomedzi nominantov na posty vo vláde Donalda Trumpa následne získal podporu senátorov aj John Kelly ako minister pre vnútornú bezpečnosť.

Generál námornej pechoty vo výslužbe Mattis vystrieda doterajšieho ministra obrany Asha Cartera, ktorý pôsobil vo vláde prezidenta Baracka Obamu od februára 2015. Republikánski členovia Senátu vyvíjali nátlak, aby bola Mattisova nominácia urýchlene schválená a zabránilo sa tak situácii, keď by bol tento post čo i len krátky čas po piatkovej inaugurácii Trumpa neobsadený.

Na to, aby sa mohol Mattis uchádzať o uvedenú pozíciu, museli obe komory Kongresu schváliť výnimku zo zákona z roku 1947. Táto legislatíva totiž vyžaduje, aby v prípade obsadenia postu ministra obrany bývalým príslušníkom armády uplynulo od jeho odchodu do výslužby najmenej sedem rokov. Mattis pritom odišiel z armády len v roku 2013.

Generál vo výslužbe Kelly povedie ako nový minister pre vnútornú bezpečnosť USA rozsiahly správny aparát, ktorý bol vytvorený po teroristických útokoch z 11. septembra 2001 a momentálne zamestnáva takmer 250.000 ľudí. V minulosti pôsobil v námornej pechote USA a až do začiatku roka 2016 bol veliteľom Južného veliteľstva ozbrojených síl Spojených štátov (USSOUTHCOM).

Pod ministerstvo pre vnútornú bezpečnosť spadajú aj pohraničná stráž a colná správa či agentúra pre zvládanie následkov katastrof. Trump v predvolebnej kampani sľuboval, že zastaví ilegálnu imigráciu, postaví múr na hranici s Mexikom a nechá deportovať ľudí, ktorí sa zdržiavajú v USA ilegálne.

Senát schválil obsadenie oboch uvedených ministerských postov iba niekoľko hodín po tom, ako sa stal Trump v piatok 45. prezidentom U­SA.

90 debata chyba
Viac na túto tému: #Barack Obama #Donald Trump