Nová pevnosť na kolesách

Nepochybne je to najbezpečnejšie osobné auto na celom svete. Vynovená prezidentská limuzína síce nedosahuje vysokú rýchlosť, ale na druhej strane pôsobí ako malá pevnosť s pneumatikami. Cadillac One je vozidlo, ktoré od piatka slúži Donaldovi Trumpovi.

21.01.2017 14:00
Trump, limuzína Foto: ,
Limuzína, v ktorej sa viezol Trump počas tradičného inauguračného sprievodu.
debata (16)

Nepochybne je to najbezpečnejšie osobné auto na celom svete. Vynovená prezidentská limuzína síce nedosahuje vysokú rýchlosť, ale na druhej strane pôsobí ako malá pevnosť s pneumatikami. Cadillac One je vozidlo, ktoré odvčera slúži Donaldovi Trumpovi.

Detaily auta podliehajú štátnemu tajomstvu, ale podľa fotografií a na základe indícií experti vedia opísať podstatné veci. Vývojári ho vybavili najnovšími prvkami, aby sa šéf Bieleho domu presúval s pocitom maximálne možného bezpečia. Podobne ako to bolo s limuzínou Baracka Obamu, aj pri veľkom aute pre Trumpa svedčí o sile panciera, že dvere sú také silné, že človek ich takmer ani nedokáže otvoriť zvnútra. Vzdušná nepriepustnosť obra na kolesách je zabezpečená nemožnosťou stiahnuť okienko; to sa dá urobiť jedine vedľa šoféra.

Niekoho možno prekvapí, že Cadillac One, ktorý má prezývku monštrum, môže nabrať maximálnu rýchlosť 100 km/h. Je to však postačujúci údaj na tachometri, pretože limuzína slúži na jazdu cez mestá. „Prezident USA sa vozí v aute iba vtedy, keď má jeho cesta trvať nanajvýš 30 minút,“ vysvetlil server News. Pri dlhších vzdialenostiach šéf Bieleho domu lieta vrtuľníkom alebo špeciálom Air Force One.

Prezidentská limuzína vyzerá ako model Cadillac Escalade. „Viac má však spoločné s obrneným tankom,“ poznamenal portál Nine.

Mimochodom, Cadillac je takpovediac Trumpov veľmi dobrý známy. Približne pred tridsiatimi rokmi si objednal auto tejto značky. Vyrobili ho špeciálne preňho. Malo výbavu, nad ktorou sa súčasní motoristi už len pousmejú, ale v tom čase išlo o výdobytky v automobilovom interiéri, o akých iní mohli akurát snívať – fax a malý televízor s vypuklou obrazovkou. Samozrejme, že nechýbal minibar s obľúbenými nealkoholickými nápojmi magnáta, keďže je známym odporcom alkoholu.

Nová limuzína amerického prezidenta

  • Donald Trump sa začal voziť v novej verzii Cadillacu určenej pre šéfa Bieleho domu. Auto má všetky potrebné bezpečnostné prvky a technologické zlepšenia.
  • Predná maska: Znakmi predstavuje najnovší Cadillac Escalade SUV.
  • Motor: Predpokladá sa, že má Duramax s objemom 6,6 litra, s výkonom 300 – 330 koní. Je to diesel. Spotreba: 34 litrov/100 km.
  • Pneumatiky: Značky Goodyear, špeciálne posilnené pre dojazd s defektom.
  • Predok: Delo so slzotvorným plynom a v chladiči kamera na nočné videnie.
  • Lekárnička: Obsahuje aj dve nádoby s krvnou skupinou prezidenta.
  • Nová limuzína má asi nastaviteľné odpruženie, aby sa nadvihol podvozok. V roku 2011 totiž limuzína Baracka Obamu uviazla, keď odchádzala z Veľvyslanectva USA v Írsku.
  • Tajná služba chce mať v autoparku 12 podobných vozidiel, každé v hodnote približne 1,5 milióna dolárov.
  • General Motors dostal 15 miliónov dolárov za vývoj limuzíny.
  • Pancier: Hrubý 125 milimetrov, schopný odolať bombám nastraženým na ceste.
  • Interiér: Poskytuje rokovací štýl sedadiel v zostave 2+3+2. Vybavený proti biologickému a chemickému útoku a náhradnými zásobami kyslíka.
  • Dvere: Hrubé 20 centimetrov s nepriestrelnými sklami.
  • Palivová nádrž: Opancierovaná s ďalšími špeciálnymi materiálmi, aby sa zabránilo výbuchu pri priamom náraze.
  • Výzbroj: V aute sú zrejme ručné protitankové granátomety a poloautomatické zbrane.
  • Špecifikácie

Váha: 6 800 – 9 000 kilogramov Maximálna rýchlosť: 100 km/h Označenie: Cadillac One Zdroj: Autoweek

© Autorské práva vyhradené

16 debata chyba
Viac na túto tému: #Donald Trump