Dvaja Česi zahynuli pod lavínou v Rakúsku, dvaja sa zachránili

Dvaja Česi prišli o život pod lavínou v horskom stredisku Wildgerlostal pri obci Krimml v rakúskom Salzbursku. Pod snehom skončili celkom štyria českí turisti, oznámila rakúska horská služba.

22.01.2017 17:56 , aktualizované: 23.01.2017 08:00
debata (6)

Kým dvaja sa dokázali zo snehu včas vyhrabať, zvyšných dvoch sa už oživiť nepodarilo, uviedla rakúska agentúra APA. Informáciu potvrdila hovorkyňa českého ministerstva zahraničia Michaela Lagronová.

Podľa horskej služby zasiahla Čechov lavína, ktorá sa zrejme odtrhla vlastnou silou, vo výške asi 1 700 metrov. Česi vraj nemali núdzové vybavenie do hôr. Dvom z nich sa však podarilo zo snehu vyhrabať. Ihneď sa pustili do vyslobodzovanie ďalšieho zasypaného a pokusu o jeho oživenie. Príslušníci záchrannej služby prišli na pomoc k vyslobodeniu štvrtého. Obaja zasypaní však očividne nemali vzduchovú kapsu a všetka pomoc už bola márna.

Podľa Lagronovej sa českí turisti pohybovali po vyznačenej trase. Preživší privolali pomoc. Po záchrannej akcii vypovedali na polícii a prepustili ich. Prevoz tiel musí podľa Lagronovej povoliť štátny zástupca. Mohlo by sa tak stať v pondelok alebo v utorok, podotkla. Turisti údajne boli poistení.

Druhá lavína zasiahla v Salzbursku skupinu štyroch rakúskych lyžiarov, ktorí sneh uvoľnili, keď v oblasti Pfeifferköpf pri Brambergu schádzali svah mimo vyznačenej trate. Masa snehu jedného z nich zasypala a lyžiar utrpel vážne zranenia, oznámili večer podľa agentúry APA záchranári a opravili tak pôvodnú informáciu o jeho úmrtí.

Podľa horskej služby boli jej členovia popoludní povolaní ešte k tretiemu zásahu v oblasti medzi Grossarlom a Bad Hofgasteinom. Lavína tam vraj zasypala jedného človeka, ďalšie podrobnosti nie sú zatiaľ známe.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Česi #Lavína