Identifikácia obetí nehody maďarského autobusu potrvá niekoľko dní

Identifikácia 16 obetí nehody autobusu s maďarskými stredoškolákmi na severe Talianska môže podľa talianskej polície trvať niekoľko dní.

22.01.2017 22:12
autobus, Taliansko Foto:
Vrak autobusu vo Verone.
debata (5)

Autobus so študentmi, ktorí sa vracali z lyžiarskeho zájazdu vo Francúzsku, havaroval v piatok večer pri Verone. Nehodu neprežilo 16 osôb, mnoho ostatných bolo zranených a dvaja z nich sú stále v nemocnici. Zvyšok zamieril v nedeľu späť do vlasti.

Maďarský minister zahraničia Péter Szijjártó povedal, že v autobuse bolo 54 pasažierov a dvaja maďarskí vodiči. Medzi pasažiermi bolo 43 maloletých a 11 dospelých. Medzi mŕtvymi je 11 študentov a päť dospelých. Príčina nehody nie je stále objasnená.

Väčšina mŕtvych zomrela pri požiari, ktorý autobus zachvátil po náraze do zvodidla a stĺpu nadjazdu.

Maďarské a talianske úrady oznámili, že už bola zahájená identifikácia. Príbuzným, ktorí prišli do Verony, odobrali vzorky DNA, ktoré identifikáciu umožnia. Maďarský minister zahraničia povedal, že zatiaľ nie je možné povedať, ako sa nehoda stala.

„Od nehody uplynul deň a je zrejmé, že bolesť sa ešte znásobila. Akonáhle odznie, strata bude ešte mučivejšia. Dlhý a bolestný proces identifikácie práve začal,“ povedal Szijjártó. Väčšina preživších podľa neho v nedeľu dopravia do Maďarska, pre dvoch zranených prišli sanitky a štyria ďalší zranení boli prevezení letecky.

Identifikácia mŕtvych podľa vyjadrenia úradov potrvá niekoľko dní, telá sú úplne spálené. Identifikovaní neboli ani dvaja dospelí, ktorí boli vážne zranení a ktorí sú stále v nemocničnom ošetrení. Szijjártó povedal, že jeden z neidentifiko­vaných zranených utrpel popáleniny na 60 percentách tela a druhý musel podstúpiť operáciu hlavy.

Maďarsko kvôli nehode a na uctenie pamiatky mŕtvych na pondelok vyhlásilo národnej smútok. Pred školou, odkiaľ študenti boli, horia aj v nedeľu sviečky, v sobotu večer tam prišlo na tryznu niekoľko sto študentov, rodičov a priateľov.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Taliansko #nehoda autobusu