V Bielom dome zmenili závesy. Na zlatožlté

Bolo to päť hodín horúčkovitej práce. Kým celý svet sledoval výmenu stráží - inauguráciu 45. amerického prezidenta - približne sto ľudí rýchlo pripravovalo Biely dom na nového nájomníka.

23.01.2017 09:00
trump, závesy Foto: ,
Závesy v Oválnej pracovni sú po novom zlatožlté. Je to obľúbená farba Donalda Trumpa.
debata (12)

Menili obsah šatníkov, kozmetiku a hygienické potreby v kúpeľniach, rozmiestňovali nový nábytok, koberce i umelecké diela. Všetko podľa požiadaviek Donalda Trumpa.

Záľuba Trumpa v zlate sa prejavila v Oválnej pracovni. Veľké závesy, za Obamovej éry tmavočervené, sa zmenili na zlatožlté. Nový je aj koberec. A do Oválnej pracovne sa vrátila busta Winstona Churchilla. Barack Obama tam mal Martina Luthera Kinga, ktorý však v Bielom dome tiež zostáva.

Vysťahovanie Obamu s rodinou a nasťahovanie Trumpa sa plánovalo už dávnejšie. Štáb, ktorý mal na starosti sťahovanie a zmeny v Bielom dome, bol v deň inaugurácie vybavený fotografiami a grafickými plánmi všetkých miestností, s popisom, kde aký nábytok a umelecké diela umiestniť. Časť svojich vecí si Obamovci zbalili už predtým a postupne dali previezť do domu vo Washingtone, kde budú bývať, kým ich mladšia dcéra Sasha nedoštuduje strednú školu. Ráno pred začiatkom inaugurácie sa v Bielom dome ešte rozlúčili so zamestnancami – čašníkmi, upratovačkami, kuchármi a ďalšími. Ale po ich odchode na inauguráciu ich nástupcu sa to spustilo. Jedna časť kamiónov z Bieleho domu odvážala veci Obamovcov, druhá časť zas privážala veci Trumpovcov.

Menili sa matrace, vankúše, nábytok. Niektoré miestnosti sa podľa potreby maľovali a tapetovali. Všetko sa upratovalo. Menili sa však aj drobnosti. Denník New York Times napríklad upozornil, že Obamovci si dali záležať na zdravej strave. Obama mával na stole v Oválnej pracovni veľkú misu s jablkami a zásobu mandlí na chrúmanie pri práci do neskorého večera. Trump je, naopak, známy tým, že si dá radšej zemiakové čipsy. Na zmenu chutí sa preto musel pripraviť aj štáb v kuchyni a zabezpečiť sa potravinami, ktoré obľubuje nový šéf Bieleho domu.

Aké boli požiadavky Trumpa na zásoby v kuchyni, jeho tím odmietol pred inauguráciou prezradiť. V každom prípade do Bieleho domu sa ešte celkom nepresťahovala prvá dáma. Melania Trumpová sa totiž rozhodla, že do konca školského roka zostane v New Yorku, kde ich syn Barron chodí do súkromnej školy.

Prioritou Obamovej ženy Michelle pri ich nástupe bolo, aby do večera boli v Bielom dome usporiadané v prvom rade izby ich dvoch dcér, ktoré mali vtedy sedem a desať rokov. Čo si želá Trump, jeho tím nechcel prezradiť. Ani potvrdiť špekulácie, že bývalá modelka Melania Trumpová chce mať v Bielom dome aj dobre osvetlenú miestnosť na líčenie a úpravu vlasov.

© Autorské práva vyhradené

12 debata chyba
Viac na túto tému: #Biely dom #Donald Trump