Minister obrany Mattis protirečil Trumpovi už prvý deň vo funkcii

Americký minister obrany James Mattis počas telefonátu s generálnym sekretárom NATO Jensom Stoltenbergom zdôraznil spätosť USA so Severoatlantickou alianciou. Tým vyvrátil tvrdenia prezidenta Donalda Trumpa, ktorý nedávno označil považuje NATO za zastaranú organizáciu.

24.01.2017 11:20
Donald Trump, James Mattis Foto:
Novozvolený americký prezident Donald Trump (vľavo) s ministrom obrany Jamesom Mattisom.
debata (122)

Pre nemecký denník Die Welt zhodnotil telefonát dvoch politikov hovorca Pentagonu Jeff Davis: „Obaja hovorili o dôležitosti našich spoločných hodnôt. Minister obrany prízvukoval, že USA sú pripravené tieto hodnoty brániť.“ Davis tiež potvrdil, že Mattis sa vo februári zúčastní na stretnutí ministrov obrany členských štátov NATO.

Mattis uskutočnil tento rozhovor hneď v prvý deň v novej funkcii, čím len zdôraznil dôležitosť, ktorú pripisuje Severoatlantickej aliancii. On sám v minulosti v tejto organizácii aj pracoval.

Konanie Mattisa je v rozpore s rétorikou nového amerického prezidenta Donalda Trumpa, ktorý v nedávnom rozhovore pre nemecký Bild označil NATO za dôležitú, ale zároveň zastaranú organizáciu. Okrem toho tiež kritizoval európske členské krajiny, ktoré sa podľa jeho názoru nedostatočne podieľajú na financovaní organizácie.

© Autorské práva vyhradené

122 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #NATO #Donald Trump #James Mattis