Sýrski rebeli nepodpíšu komuniké z astanských rozhovorov

Turecko, Rusko a Irán sa dohodli na vytvorení mechanizmu monitorovania porušovania prímeria v Sýrii, informovala turecká tlačová agentúra Anadolu. Ako poznamenala agentúra AP, ide o prvú známku pokroku dosiahnutého počas druhého dňa rozhovorov o Sýrii v kazašskej Astane. Podľa OSN sa teraz pripravuje záverečné vyhlásenie zo stretnutia, povstalci sa však už nechali počuť, že nemajú v pláne toto komuniké podpísať.

24.01.2017 12:00
Astana, rokovania o Sýrii Foto: ,
Delegácie Ruska, Iránu a Turecka v rokovacej sále v kazašskom meste Astana.
debata (41)

Mechanizmus monitorovania prímeria by mal všetkým trom krajinám umožniť, aby okamžite reagovali na správy o porušení pokoja zbraní a využili „svoj vplyv“, aby útoky zastavili. Podľa agentúry má byť táto dohoda súčasťou plánovanej spoločnej deklarácie, ktorá by mala vzísť z rozhovorov v Astane. Na konečnom vyhlásení z kazašskej schôdzky sa však stále pracuje.

Podľa splnomocnenca OSN pre Sýriu Staffana de Misturu, ktorý sa na rokovaní v Kazachstane zúčastňuje, by záverečné vyhlásenie malo potvrdiť terajšie prímerie medzi znepriatelenými stranami, ktoré v Sýrii platí od 30. decembra. To sa však nevzťahuje na teroristické skupiny, ako je tzv. Islamský štát alebo Front dobytia Sýrie (bývalý front An-Nusra, napojený na Al-Kajdá).

Rozhovory v Astane sprevádzajú už od pondelka rozpory medzi zástupcami povstalcov a predstaviteľmi vlády prezidenta Bašara Asada, ktorí spolu nerokujú priamo. Za opozíciu sú v Astane zástupcovia skupín bojujúcich proti režimu, ktorých vedie Muhammad Allúš. V čele sýrskej vládnej delegácie, v ktorej sú aj zástupcovia armády, je vyslanec pri OSN Bašar Džaafarí. Ten hneď po pondelňajších úvodných príhovoroch odsúdil reč povstalcov, ktorá podľa neho bola provokatívna a drzá. Povstaleckú delegáciu zároveň označil za zástupcu teroristických ozbrojených skupín.

S tvrdými vyjadreniami potom prišiel aj vodca rebelov Allúš. Režim prezidenta Asada opísal ako teroristický štát a uviedol, že prímerie v oblasti sa môže stať realitou iba v prípade, že obe strany budú viesť aj politické rokovania.

Dnes hovorca povstaleckej delegácie Jahjá Aridí povedal novinárom, že rebeli nemajú v pláne podpísať záverečné komuniké z astanských rozhovorov.

41 debata chyba
Viac na túto tému: #Sýria #astana #prímerie