Odmietate naše hodnoty? Radšej sa poberte z Holandska

Holandský premiér Mark Rutte pritvrdil pred blížiacimi sa parlamentnými voľbami, v ktorých by mohla výrazne uspieť politická strana nacionalistu Geerta Wildersa.

25.01.2017 07:32
Mark Rutte, Foto:
Holandský premiér Mark Rutte.
debata (80)

Predseda vlády, ktorý šéfuje vládnucim liberálom, si zaplatil v denníkoch inzerciu, v ktorej sa zameriava na prisťahovalcov. „Konajte normálne, alebo choďte preč,“ odkázal Rutte cudzincom, ktorí majú sami problém začleniť sa do spoločnosti. Zdôraznil, že ľudia, čo odmietajú hodnoty, s ktorými je Holandsko zžité, by mali radšej odísť preč. Nepáči sa mu napríklad, že obťažovaniu čelia ženy s krátkymi sukňami a homosexuáli.

Posolstvo je jednoznačne určené moslimom, ktorí povyšujú svoje náboženstvo nad tradície krajiny tulipánov. Nepriamo, ale okato to potvrdil Rutte v rozhovore po zverejnení inzerovaného politického odkazu. Poukázal na stanovisko Holandského ústavu ľudských práv, ktorý podrobil kritike autobusového prepravcu Qbuzz, že odmietol dať prácu moslimovi, čo nechcel podávať ruku ženám.

Inštitút tvrdil, že tento stisk ruky nesúvisí s výkonom povolania a zasiahlo by sa do mužovej slobody vierovyznania. „Ústav zverejnil divné stanovisko, preto sa proti tomu vzpieram. Pravidlom u nás je podávať si ruku s každým,“ podčiarkol Rutte pre noviny Algemmen Dagblat.

Voľby sa uskutočnia v marci a Rutteho Liberálna strana stráca dosť voličov tak, že prechádzajú k Wildersovej Strane slobody. Nacionalista obviňuje premiéra, že pripustil, aby v Holandsku nastala cunami so žiadateľmi o azyl a že umožňuje islamizáciu krajiny.

Prieskumy verejnej mienky ukazujú, že liberáli a populistickí nacionalisti sú približne na rovnakej úrovni obľúbenosti medzi voličmi. Rutte opakovane vyhlásil, že si nedokáže predstaviť koaličnú vládu s Wildersom.

© Autorské práva vyhradené

80 debata chyba
Viac na túto tému: #Holandsko #Mark Rutte