Die Welt: Gabriel nemal dostatočnú túžbu po moci

Predseda nemeckej sociálnej demokracie Sigmar Gabriel, ktorý sa rozhodol nekandidovať na kancelára, nemal dostatočnú túžbu po moci, ani potrebnú víziu pre Nemecko, píše denník Die Welt.

25.01.2017 10:07
Martin Schulz Foto: ,
Kandidátom SPD na nemeckého kancelára bude Martin Schulz.
debata (4)

Ďalšie noviny zase vyjadrujú pochybnosti o tom, či je Gabriel tým pravým, kto by mal vo funkcii ministra zahraničia nahradiť Franka-Waltera Steinmeiera.

„Na rozdiel od zatiaľ posledného kancelára za SPD Gerharda Schrödera chýbal Gabrielovi nielen nevyhnutný hlad po moci, ale aj jasne definovaná vízia pre Nemecko a Európu, ako by pod jeho vedením vyzerali,“ uviedol v komentári Die Welt. Aj to boli podľa denníka dôvody, prečo sa nakoniec Gabriel kandidatúry aj vedenia strany vzdal v prospech bývalého šéfa Európskeho parlamentu Martina Schulza.

„Predseda strany zatiahol núdzovú brzdu, pretože prieskumy verejnej mienky sú už mesiace také, aké sú, a pretože bol ďaleko vzdialený od toho, aby sa stal skutočným vyzývateľom Angely Merkelovej,“ konštatuje denník Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) s odkazom na prieskumy, ktoré zatiaľ konzervatívnej únii CDU / CSU kancelárky Merkelovej dávajú jasný náskok pred sociálnymi demokratmi.

„V tejto takmer bezvýchodiskovej perspektívy urobil Gabriel konečné rozhodnutie,“ píše ďalej FAZ, podľa ktorého si odchádzajúci predseda SPD po všetkom, čo pre stranu urobil, zaslúži rešpekt. Chystaný prechod vicekancelára do funkcie ministra zahraničia je síce ústupom, ale nie lúčením, myslí si denník.

Zmenou ministerského postu Gabriela, ktorý bol doteraz šéfom rezortu hospodárstva, sa zaoberajú aj ďalšie noviny. „Gabriel sa zatiaľ neprejavoval ako rodený diplomat,“ je presvedčený denník Tagesspiegel. „Ako minister zahraničia by bol Martin Schulz, dlhoročný predseda Európskeho parlamentu, určite lepšou voľbou,“ píše Tagesspiegel. Ľahké pochybnosti vyjadruje aj Die Welt, podľa ktorého nie je isté, či je Gabriel tým správnym mužom do čela nemeckej diplomacie.

Pokiaľ ide o šance SPD vo voľbách, je denník Nürnberger Nachrichten presvedčený, že Schulz môže stranu v kampani lepšie motivovať, než by to dokázal Gabriel. Tagesspiegel zastáva názor, že Schulz je dobrým rečníkom a mužom, ktorému sedí predvolebnej kampane. Podľa oboch novín si ale dlhoročný európsky politik musí dôkladne osvojiť otázky vnútronemeckej politiky, preto, aby mala SPD vo voľbách dobré šance.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #SPD #Martin Schulz #Sigmar Gabriel