Favorit francúzskych volieb Fillon čelí veľkému škandálu vlastnej manželky

Horúci favorit nadchádzajúcich prezidentských volieb vo Francúzsku François Fillon sa snaží uhasiť škandál okolo zamestnávania vlastnej manželky v čase, keď bol ešte poslancom. Na tom síce nie je vo Francúzsku nič nelegálne, ale nemalo by ísť o zamestnanie úplne fiktívne a navyše s vysokým platom zo štátnej pokladnice, ako tvrdí tlač.

25.01.2017 11:17
François Fillon Foto: ,
François Fillon po víťazstve v pravicových primárkach.
debata (28)

Penelope Fillonová síce vyštudovala právo, ale vždy sa uvádzalo, že namiesto o kariéru sa starala o rodinu ako žena v domácnosti. Podľa vlastných slov sa nikdy neplietla do manželovej politickej práce. Ale satirický časopis Le Canard enchaîné teraz vyrukoval s odhalením, že politikova manželka inkasovala približne pol milióna eur za osem rokov „práce“ v úlohe asistentky poslanca, najprv svojho muža a potom – keď sa Fillon stal premiérom – aj jeho nástupcu v Národnom zhromaždení. Populárny týždenník tvrdí, že jeho reportéri nenašli ani náznak, že by Fillonova manželka skutočne nejakú prácu vykonávala.

Fillonov hovorca priznal, že Penelope Fillonová bola spolupracovníčkou svojho manžela, ale zdržal sa vyjadrenia ohľadom odmeňovania. „Je bežnou praxou, že manželky poslancov sú ich zamestnanci, na ľavej aj na pravej strane politického spektra,“ povedal Thierry Solera.

„Penelope vždy pracovala v tieni, pretože nemá v povahe sama sa drať dopredu,“ zareagoval ďalší Fillonov spolupracovník, Benoist Apparat, na podozrenie, že išlo o fiktívne zamestnanie.

„Nie je to (zamestnávať manželku) ani nezákonné, ani amorálne. Národné zhromaždenie to povoľuje,“ povedal. Ani on však neuviedol žiadne podrobnosti ohľadom odmeňovania. Časopis tvrdí, že sa dostal k údajom, podľa ktorých Penelope Fillonová poberala v rôznych obdobiach od 3900 až po 7900 eur mesačne hrubého. Okrem toho si mala prísť ešte na ďalších päť tisícok eur v revue vydávanom Fillonovým priateľom.

„Nikdy som s ňou nepracovala, nič o tom neviem. Poznám ju len ako ministrovu manželku,“ povedala týždenníku parlamentná spolupracovníčka poslanca Marka Joulauda, ​​v službách ktorého mala Fillonova manželka pôsobiť.

„Nikdy som sa s pani Fillonovou nestretol, ani som ju nikdy v redakcii nevidel,“ povedal riaditeľ časopisu Revue des deux Mondes, kde sa mala Penelopa tiež angažovať. Michel Crepe však dodal, že Penelope Fillonová bola podpísaná pod dvoma alebo troma článkami. Hovorca Solera tvrdí, že CREPI „bol zle informovaný“.

Fillonov tábor sa podľa agentúry Reuters horlivo snaží potlačiť každú správu, ktorá by favoritovi mohla uškodiť v zápolení o Elyzejský palác.

Podľa prieskumov sa očakáva, že Fillon ako kandidát umiernenej pravice postúpi do záverečného duelu 7. mája, v ktorom bude jeho protivníkom podľa všetkého šéfka stále vplyvnejšej krajnej pravice v krajine Marine Le Penová.

Politický veterán, šesťdesiatdvaročný Fillon sa teší povesti dokonalého gentlemana a vzorného otca rodiny. Penelope, ktorá pochádza z Walesu, si vzal v roku 1980 a pár má päť detí. V jednom rozhovore o dôležitosti rodiny sa bývalý premiér z éry prezidenta Nicolasa Sarkozyho nechal počuť, že by nikdy nedovolil, aby mu politika zasahovala do súkromného života.

28 debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #prezidentské voľby #François Fillon