Pápež rozsekol spor o kondómy

Z bezmála osemdesiatich veľmajstrov, ktorí sa za uplynulých deväť storočí vystriedali na čele maltézskych rytierov, sa 67-ročný Angličan Matthew Festing stal bezprecedentnou výnimkou. Pod tlakom hlavy katolíckej cirkvi odstúpil.

25.01.2017 11:25 , aktualizované: 26.01.2017 08:35
Pápež, rytieri, cirkev, Foto: ,
Pápež František dosiahol rezignáciu rebelujúceho veľmajstra Rádu maltézskych rytierov Matthewa Festinga.
debata (2)

Nebude mu tak dopriate to, čo jeho predchodcom: doživotná služba na najvyššom poste.

Festing sa stal obeťou vlastného ultrakonzerva­tivizmu i vatikánskeho zákulisného boja, ktorý sprevádza snahy pápeža Františka o pozvoľné uvoľnenie niektorých cirkevných dogiem. Hoci katolícka cirkev naďalej neschvaľuje používanie antikoncepcie a za najlepší prostriedok proti šíreniu AIDS označuje zdržanlivosť či monogamiu, pontifik má k tejto otázke zmierlivejší postoj a v určitých prípadoch, ako je zníženie rizika nákazy, použitie prezervatívov považuje za ospravedlniteľné.

Veľmajster, ktorý deviaty rok viedol Rád maltézskych rytierov, však pre podobné umiernené prístupy nemal pochopenie. Keď koncom minulého roku zistil, že veľkancelár Albrecht Freiherr von Boeselager, tretí najvyššie postavený muž spomedzi rytierov, privieral oči nad tým, že charitatívne organizácie pracujúce pre rád v rámci boja proti šíreniu HIV v rozvojových krajinách rozdávali chudobným kondómy, Nemca z postu zosadil. Vzoprel sa aj rozhodnutiu pápeža, ktorý nariadil preskúmanie von Boeselagerovho odvolania. Pápežom vymenovanú komisiu označil za nelegitímnu a samotné vyšetrovanie za neprijateľný zásah do suverenity rádu.

Zo strany veľmajstra išlo o škandalózne spochybnenie autority hlavy katolíckej cirkvi, ktoré nemohlo zostať bez odpovede. František si Festinga v utorok predvolal „na koberec“, po ktorom už nasledovalo len stručné oznámenie hovorcu Maltézskeho rádu: „Pápež ho požiadal, aby odstúpil, a on súhlasil.“

Znalci vatikánskych pomerov, na ktorých sa odvoláva denník Telegraph, spor medzi Festingom a von Boeselagerom vnímajú ako „zástupnú vojnu“ predstaviteľov vysokého katolíckeho kléru. Za veľmajstrom totiž stál americký kardinál Raymond Burke, ultrakonzervatívec, ktorého František z vyššieho postu odsunul na menej významný, kde kuríruje vzťahy s Maltézskym rádom.

Burke je otvoreným kritikom Františkovho úsilia o reformu katolíckeho učenia v otázkach týkajúcich sa rodiny, manželstva a rozvodu. Bol jedným zo štyroch kardinálov, ktorí podpísali otvorený list proti vlaňajšiemu rozhodnutiu pápeža umožniť kňazom dávať sväté prijímanie rozvedeným a znovu zosobášeným veriacim.

Hoci František nenaplnil viaceré z očakávaní najliberálnejšej časti veriacich, aj oni oceňujú jeho výzvy, aby sa 1,2-miliardová cirkev vyhla "kultúrnym vojnám“ pre morálne princípy a aby preukazovala milosrdenstvo voči tým, ktorí sa nemôžu riadiť všetkými pravidlami cirkvi. Rád maltézskych rytierov, ktorý ako kresťanský rád uznala cirkev v roku 1113, sa venuje predovšetkým charite a humanitárnym aktivitám. Po celom svete má záchranárske jednotky a nemocnice, špeciálne centrá pre výskum rakoviny či lepry a okrem iného pomáha šíriť osvetu v boji proti AIDS.

Maltézski rytieri síce prisahajú vernosť pápežovi, ale rád má svoju autonómiu. Podľa medzinárodného práva je suverénnym neštátnym subjektom. Rád má 13,5 tisíca členov, vyše stotisíc zamestnancov a dobrovoľníkov, ktorí vyvíjajú činnosť v 120 krajinách sveta. Má aj dve malé exteritoriálne územia: sídlo v Ríme a pevnosť St. Angelo na Malte.

Pôvodný text z agentúry sme nahradili článkom z denníka Pravda.
2 debata chyba
Viac na túto tému: #pápež František #cirkev #Rád maltézskych rytierov