Ukrajinská vláda pripravuje reintegráciu Krymu a Donbasu

Ukrajinská vláda rozpracúva dokument o reintegrácii Krymského polostrova, informoval vo štvrtok v Kyjeve minister pre záležitosti dočasne okupovaných území a vnútorných presídlencov Vadym Černyš.

26.01.2017 14:24
debata (251)

Podľa agentúry RIA Novosti ukrajinská vláda v polovici januára schválila aj plán reintegrácie oblastí Donbasu, ktoré vláda v Kyjeve tiež nemá pod kontrolou.

Medzi navrhovanými opatreniami je napríklad ponuka administratívnych služieb obyvateľom Donbasu, diaľkové štúdium na ukrajinských školách, organizovanie športových podujatí a obnovenie infraštruktúry na vysielanie televízie a rozhlasu.

Černyš dodal, že vláda momentálne pracuje na podobnom dokumente, ktorý sa bude týkať Krymu.

Vláda ho mieni predložiť na diskusiu verejnosti i zahraničným partnerom Ukrajiny, spresnil Černyš s tým, že práca na dokumente by sa mala skončiť do mesiaca.

Krymský polostrov je od jari roku 2014 subjektom Ruskej federácie, a to na základe referenda, ktoré Ukrajina ani Západ neuznali. Za odtrhnutie autonómnej republiky od Ukrajiny v referende hlasovalo vyše 95 percent voličov.

Tento vývoj viedol proruské sily v Donbase k posilneniu snáh o odtrhnutie sa od Kyjeva. Na základe referend tam vyhlásili nezávislé ľudové republiky, ktoré Ukrajina a Západ tiež neuznávajú.

251 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Ukrajina #Krym