Maďarsko chce tisíce dobrovoľníkov pre armádu a domácu výrobu zbraní

Budapešť plánuje získať ďalších takmer 15-tisíc dobrovoľníkov, ktorí by doplnili armádu. Prioritou je tiež oživenie zbraňového priemyslu.

26.01.2017 16:24
Viktor Orbán Foto:
Vláda premiéra Viktora Orbána chce zvýšiť počet dobrovoľníkov v zálohe na takmer štvornásobok.
debata (99)

Na budúci rok Budapešť chystá zahájenie výroby pištolí a pušiek pre pechotu. Uviedla to dnes agentúra MTI.

Vláda tiež postupne zvyšuje výdavky na obranu a do desiatich rokov chce splniť cieľ NATO, v rámci ktorého majú členské krajiny aliancie vynakladať na obranu dve percentá svojho HDP. Povedal to dnes minister obrany István Simicskó. Militarizáciu Maďarska niektorí pozorovatelia v minulosti kritizovali.

Kabinet premiéra Viktora Orbána si želá, aby počet dobrovoľníkov v zálohe dosiahol 20-tisíc. Zatiaľ ich je 5500. Budapešť momentálne disponuje približne 30-tisíc vojakmi. Simicskó by bol rád, aby mali dobrovoľnícke sily „skutočné schopnosti“ a spolu s vojskom tak vytvorili „odradzujúcu a k boju pripravenú armádu“.

Minister Simicskó nedávno čelil kritike opozície, ktorej sa nepáči vládny návrh umožniť mladým ľuďom dobrovoľnú účasť vo vojenskom výcvikovom programe. Socialistická strana vyjadrila obavu, že jediným cieľom návrhu je podporiť vznik ozbrojenej skupiny, ktorá bude lojálna vládnucej stredopravej strane Fidesz. Podľa Socialisteckej strany by sa účastníci výcviku následne tiež mohli pripojiť k extrémistickým hnutiam.

Vládnu militarizáciu a indoktrináciu najmä maďarskej mládeže vlani v októbri spochybnil analytický server Hungarian Spectrum. Snahu Maďarska o rozvoj domáceho zbraňového priemyslu v súvislosti s migračnou krízou v septembri 2016 podrobila kritike aj medzinárodná organizácia na ochranu ľudských práv Amnesty International.

99 debata chyba
Viac na túto tému: #Maďarsko #Viktor Orbán #armáda #zbrane