Trump proti všetkým?

Do seba zahľadená Amerika má byť príkladom pre iných. Je to však možné? A ako budú ostatní reagovať? Nový prezident USA Donald Trump v piatok prijme prvú zahraničnú návštevu, odkedy nastúpil pred týždňom do Bieleho domu.

27.01.2017 12:00
donald trump, usa, prezident, ilustrácia Foto: ,
Vo francúzskom Nice sa pripravujú na karnevalový sprievod. Aj s Donaldom Trumpom.
debata (113)
Do Washingtonu pricestovala britská premiérka Theresa Mayová. A stretnutie pozorne sleduje aj Európska únia. Mayová je stále predstaviteľkou členského štátu EÚ. Samozrejme, Británia je na ceste z únie. A vzťahy Washingtonu, Londýna a Bruselu sa zrazu len nanovo formujú.

"USA na prvom mieste. Budeme nakupovať americký tovar a najímať Američanov,“ hlása a tweetuje Trump. V inauguračnom prejave však zároveň vyhlásil, že chápe, že aj ostatné krajiny majú právo klásť svoje záujmy na prvé miesto. "Nebudeme nikomu vnucovať náš spôsob života, ale radšej ho necháme žiariť ako príklad pre ostatných, aby ho nasledovali,“ vyhlásil minulý piatok šéf Bieleho domu.

Amerika ako príklad? Trump tvrdí, že mučenie funguje. Chce postaviť múr na hranici s Mexikom, ktorý má latinskoamerická krajina vraj zaplatiť. Dočasne zastavil vydávanie víz ľuďom z viacerých moslimských štátov. Vyzerá to tak, že sa bude snažiť obmedziť pôsobenie USA v medzinárodných organizáciách ako OSN. Podľa denníka New York Times to môže mať negatívny dosah aj na Dohovor o odstránení všetkých foriem diskriminácie žien či Dohovor o právach dieťaťa.

Vystúpenie USA z dohody o voľnom obchode s ázijsko-pacifickými krajinami (TPP) je potom už v podstate nekontroverzným krokom. Aj keď, zdá sa, presne odráža zmýšľanie Trumpovej vlády. "Keď sa stanete súčasťou týchto multinárodných dohôd, umožníte každej krajine, bez ohľadu na jej veľkosť, každej z tých dvanástich, čo je vrátane nás, byť v rovnakej pozícii ako USA,“ vyhlásil o TPP hovorca Bieleho domu Sean Spicer.

Británia medzitým dúfa v dohodu o voľnom obchode so Spojenými štátmi. EÚ si vážne kladie otázku, či má na druhej strane Atlantiku ešte spojenca. Veď únia je plná malých krajín vrátane Slovenska, ktorým súčasný medzinárodný systém dovoľuje vstupovať do rozhodnutí veľkých ako nikdy v histórii. Ak s tým má Trumpova Amerika problém, problém majú aj organizácie ako NATO a EÚ.

"Nemali by sme však len skĺznuť do kritiky Trumpa či antiamerikanizmu. Tvrdiť, že USA sú aj tak na ústupe z medzinárodnej scény,“ reagoval pre Pravdu expert na medzinárodné vzťahy Jonathan Eyal z Royal United Services Institute v Londýne. "Dávajme si pozor na to, čo si želáme. Ak starý svet odchádza, máme ho čím nahradiť?“ pripomína Eyal, podľa ktorého sa Európa musí rozprávať s Trumpom, aj keď sa jej nepáči.

Nový svet?

No alternatíva z odborníkovej otázky existuje. "Budujeme nový svet,“ kričí európska krajná pravica. Trump zase vracia moc ľuďom. Páčivé heslá, za ktorými sa však neraz skrýva najmä izolacionizmus, nacionalizmus až extrémizmus. Radikáli využívajú nespokojnosť ľudí s niektorými výsledkami globalizácie a ich nedôveru v tradičné inštitúcie. Neraz to ešte znásobuje fenomén sociálnych sietí a dezinformačná kampaň Ruska, ktoré si nenechá ujsť žiadnu príležitosť na oslabenie Západu.

Ak je teda toto alternatíva k súčasnému svetovému poriadku, vzťahy medzi Európou a USA, ale aj ďalšími medzinárodnými hráčmi, budú azda ešte dôležitejšie ako kedykoľvek predtým. Eyal pripomína, že hoci Británia odchádza z únie, Mayová v žiadnom prípade nechce kolaps európskych inštitúcií. Povie to aj novému americkému prezidentovi. "Zdá sa, že Trump sa stotožnil s myšlienkou britských euroskeptikov ako Nigel Farage, ktorý svojím spôsobom verí v takmer leninský prístup, že čím horšie, tým lepšie. Ale idea, že EÚ bude veľmi oslabená, a to bude užitočné pre ostatných, je katastrofálna.

Bola by to katastrofa pre Európu, pre jej bezpečnosť aj pre Spojené štáty,“ tvrdí Eyal. "Toto je z americkej strany problém. Viera niektorých, že brexit je začiatok nejakého domina, ktoré povedie ku koncu EÚ. Ale Mayová sa na tomto nebude podieľať. Mnoho diskusií o budúcich bezpečnostných vzťahoch Británie a únie je založených na tom, že EÚ musí byť úspešná,“ pripomenul Eyal.

Trump je Trump

Zatiaľ to však nevyzerá tak, že by sa Trump príliš pozeral na to, čo si myslia ostatní. Pravda však je aj to, že z jeho vlády chodia protichodné signály. Ako keď Trump kritizuje NATO a má zjavný odpor k širšej medzinárodnej spolupráci. Pentagon pod vedením ministra Jamesa Mattisa medzitým hovorí o dôležitosti spojencov.

„Prečítať“ Trumpa tak asi bude tou najzásadnejšou výzvou. Podľa nemeckého denníka Handelsblatt sa treba pripraviť na drsnú jazdu a neočakávať, že šéf Bieleho domu sa zmení. "Nikto z nás v to už neverí. Američania a svet dostali takého Trumpa, akého si zvolili,“ uviedol pre Handelsblatt jeden z poradcov nemeckej kancelárky Angely Merkelovej, ktorý si neželal byť menovaný.

"Je možné očakávať, že Trumpova vláda bude kritická až nepriateľská k EÚ. Bude to mať veľký vplyv na mnoho tém. Od klímy, cez obchod až po obranu. Vo všetkých týchto oblastiach bude najlepšou odpoveďou únie pokračujúca spolupráca,“ uviedol pre Pravdu expert na EÚ Jost Morgenstern-Pomorski z Maastrichtskej univerzity.

Veľkou témou pre EÚ je prehĺbená obranná spolupráca, o ktorej hovoria aj krajiny ako Nemecko či Francúzsko. Morgenstern-Pomorski však pripomína, že európski lídri by mali urobiť aj odvážne kroky v ekonomickej oblasti a zamerať sa na hospodárske rozdiely. "Naše spoločnosti musia byť schopné zvládnuť populizmus a naše ekonomiky musia odolať vonkajším hospodárskym šokom. Bez toho EÚ ťažko dokáže bojovať s následkami toho, čo môže priniesť vláda USA, riadiaca sa iba heslom Amerika na prvom mieste,“ dodal Morgenstern-Pomorski.

Eyal verí, že Trump sa nepokúsi aktívne podkopať postavenie únie. "Bude však vo veľkom pokušení EÚ ignorovať,“ myslí si expert.

© Autorské práva vyhradené

113 debata chyba
Viac na túto tému: #prezident #USA #Washington #Donald Trump #Theresa Mayová