Sýrske rozhovory v Ženeve odložili, šance ostávajú

Na 8. februára plánované mierové rozhovory o Sýrii zastrešené OSN odložili na koniec spomínaného mesiaca. Informoval o tom šéf ruskej diplomacie Sergej Lavrov.

27.01.2017 10:20 , aktualizované: 28.01.2017 08:00
sýria, aleppo Foto: ,
Evakuácia ľudí z východnej časti sýrskeho Aleppa.
debata (1)

„Sme presvedčení, že je načase prestať chodiť okolo horúcej kaše a treba sa sústrediť na riešenie konkrétnych problémov, ktoré obsahuje rezolúcia OSN číslo 2 254,“ dôrazne upozornil ruský minister v nepriamej reakcii na rôzne špekulácie predstaviteľov sýrskych opozičných síl sediacich tisíce kilometrov od diania v ťažko skúšanej krajine. Moskva, ako jeden so sponzorov mierového dialógu, stavila tentoraz aj na domácich oponentov Damasku vrátane ozbrojených zložiek.

Vyhlásenie Lavrova nasledovalo po piatkovom rokovaní so zástupcami od štvrtka zjednotenej sýrskej opozície, ktorú tvorí podľa denníka Financial Times šesť zoskupení zjednotených do organizácie Achrar aš-Šam. Donedávna ešte spolupracovali s islamskými teroristami v bojoch v oblasti Aleppo a Idlib. Spájalo ich predovšetkým zvrhnutie legálne zvoleného prezidenta Bašára Asada. Jeho budúcnosť však už nie je hlavným problémom riešenia takmer šesťročnej občianskej vojny. Od odstránenia Asada napokon upustili aj v tureckej Ankare, ktorá v tomto smere patrila medzi hlavných aktérov. Podľa vyhlásenia zjednotenej sýrskej opozície odteraz „každý útok proti ktorémukoľvek jej členovi sa bude považovať za vyhlásenie vojny“. V Moskve boli včera aj predstavitelia Kurdského demokratického zväzu i kurdskej Národnej rady.

Návrh sýrskej ústavy z ruskej politickej kuchyne podľa očakávania vyvolal diskusiu, v rámci ktorej sýrska opozícia už odmietla dokument podpísať. Podľa Moskvy však z jej strany nikdy nešlo o získanie súhlasu už po „prvom čítaní“.

„Návrh obsahuje požiadavky vlády, ako aj opozície za posledné roky,“ pripomenul Lavrov v súvislosti s návrhom, ktorý dostali Sýrčania na nedávnom summite v kazašskej Astane 23. – 24. januára za účasti Turecka, Iránu, USA, Kazachstanu, Ruska a OSN. Aj podľa hovorkyne ruského ministerstva zahraničia Marie Zacharovovej ruský návrh sýrskej ústavy nie je dogmou, ale „súborom variabilných myšlienok umožňujúcich začať principiálne rokovať o probléme“.

„Napokon konečná podoba dokumentu bude výsledkom sýrsko-sýrskych rokovaní. Sýrčania musia prísť s návrhmi a hovoriť, čo je pre nich prijateľné a čo nie,“ dodala hovorkyňa citovaná agentúrou TASS.

Z návrhu novej ústavy

  • Vznik kurdskej autonómie v rámci Sýrie.
  • Rozšírenie právomocí parlamentu.
  • Prednosť medzinárodného práva pred vnútornými právnymi normami.
  • Voľba prezidenta na sedem rokov bez práva opätovne kandidovať.
  • Hlava štátu nemusí byť bezpodmienečne moslimom.
  • Zrušenie šariátu a štátne zriadenie sa bude volať Sýrska republika namiesto doterajšieho názvu Sýrska arabská republika.
  • Právo jednotlivých oblastí určiť si jazyk, ktorý bude hlavným.

Za odložením mierových rokovaní v Ženeve sa môže skrývať práve čas potrebný na sýrsko-sýrsky dialóg. Neprekvapuje preto vyjadrenie Jahjá al-Aridího, hovorcu ozbrojenej opozície, citovaného agentúrou Bloomberg, podľa ktorého „sýrsku ústavu môže napísať iba sýrsky ľud“. Ako negatívny príklad označil irackú ústavu, ktorú vypracovali Američania, a ako pripomenul „nikdy nefungovala“.

„Dôležité je, že sýrski občania, bez rozdielu, či sú to Arabi, Kurdi, drúzovia, alaviti, sunniti, moslimovia či kresťania, ktorí ešte nedávno zabíjali jeden druhého, majú v rukách dokument, o ktorom môžu diskutovať. Vďaka opozícii, ale aj tzv. tureckému kanálu sa návrh dostal už aj do sveta. A tak o ňom neraz diskutujú aj takí, ktorí ho ani nevideli. Podľa toho, čo som videl ja, je to návrh, s ktorým možno ďalej pracovať,“ povedal pre portál Politkom Jevgenij Satanovský, odborník na problematiku Blízkeho východu. Ako dodal, „nech sa namiesto zabíjania sporia, čo znamená koniec občianskej vojny“.

Agentúrnu správu sme nahradili článkom z denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #mier #vojna v Sýrii