Preživší si pripomenuli 72. výročie oslobodenia Osvienčimu

Desiatky ľudí, ktorí prežili nacistický vyhladzovací tábor Osvienčim, si v tejto bývalej "továrni na smrť" na juhu Poľska uctili milióny obetí hitlerovského režimu. 72. výročie oslobodenia Osvienčimu pripomínali rôzne akcie aj inde v Európe a v Izraeli. Podľa izraelského premiéra Benjamina Netanjahua sa antisemitizmus stále nedarí prekonať.

27.01.2017 15:10
auschwitz, osvienčim Foto: ,
Preživší si v nacistickom vyhladzovacom tábore Osvienčim na juhu Poľska uctili milióny obetí hitlerovského režimu.
debata (141)

Ľudia, ktorí prežili holokaust, si na pamiatku zavraždených vzali pruhované šatky symbolizujúce úbory, ktoré väzni v Osvienčime museli nosiť. Do tábora vstúpili cez neslávne známu bránu s nápisom Práca oslobodzuje (Arbeit Macht Frei). Spoločne potom došli k múru, kde nacisti vykonávali popravy. Položili tam vence a kvety, zapálili sviečky a pomodlili sa. „Kým budem žiť, neprestanem sem chodiť,“ povedala podľa agentúry AP Poľka Janina Malecová, ktorej rodičov nacisti pri stene zavraždili.

Od roku 2005 sa 27. január, keď sovietska armáda v roku 1945 Osvienčim oslobodila, celosvetovo pripomína ako Medzinárodný deň pamiatky obetí holokaustu. V Osvienčime zahynulo najčastejšie v plynových komorách viac ako 1,1 milióna ľudí, väčšinou Židov. Celkovo prišlo počas holokaustu o život takmer šesť miliónov Židov.

Od roku 2005 sa 27. január, keď sovietska... Foto: SITA/AP, Czarek Sokolowski
Auschwitz, osvienčim Od roku 2005 sa 27. január, keď sovietska armáda v roku 1945 Osvienčim oslobodila, celosvetovo pripomína ako Medzinárodný deň pamiatky obetí holokaustu.

„Keď spomíname na obete a tento zločin, nesmieme nikdy zabudnúť na našu hroznú tragédiu: pretrvávajúcu nenávisť k židovskému národu,“ vyhlásil v Jeruzaleme Netanjahu citovaný serverom infobae.com. Podľa Netanjahua je antisemitizmus na vzostupe a najväčšie nebezpečenstvo predstavuje pre Židov hrozba zo strany Iránu.

Frank-Walter Steinmeier, ktorý skončil vo funkcii nemeckého ministra zahraničia a je považovaný za pravdepodobného budúceho nemeckého prezidenta, uviedol, že Osvienčim je symbolom všetkých vyhladzovacích táborov a celej nacistickej „vražednej mašinérie,“ ktorá zostáva súčasťou nemeckých dejín. Nemecko má podľa neho povinnosť pripomínať genocídu, uctievať pamiatku obetí a prijímať zodpovednosť za zločiny.

„Dejiny by mali byť súčasne poučením, varovaním aj podnetom. Spomínanie nemôže a nesmie skončiť,“ citovala Steinmeiera agentúra AP.

141 debata chyba
Viac na túto tému: #Osvienčim #Medzinárodný deň pamiatky obetí holokaustu