V Mosule našli bojové chemikálie a ruské rakety, patrili zrejme IS

Chemickú bojovú látku a sklad s viac ako 10 raketami s ruskými nápismi objavili vo východnom Mosule iracké vládne sily. S odvolaním sa na irackého dôstojníka o tom informovala agentúra AP. Východnú polovicu Mosulu armáda nedávno oslobodila od povstalcov z teroristickej organizácie Islamský štát (IS).

28.01.2017 18:04
debata (96)

Irackí a americkí činitelia v minulosti opakovane varovali, že sa IS pokúša vyrobiť chemické zbrane. Keď iracké jednotky na začiatku mesiaca dobyli späť univerzitu v Mosule, našli chemické laboratóriá, o ktorých iracký generál Hajdar Fázil vyhlásil, že ich IS využíval na experimentovanie s chemickými bojovými látkami.

Podľa amerických predstaviteľov, organizácií na ochranu ľudských práv i miestnych obyvateľov IS pri niekoľkých útokoch v Iraku i Sýrii použil jedovatý yperit.

Ofenzíva pri Mosule, ktorá sa začala vlani 17. októbra, je najväčšou irackou vojenskou operáciou od invázie vedenej Američanmi v roku 2003. Podieľajú sa na nej desiatky tisíc irackých vojakov, policajtov, členov kurdských síl, sunnitských kmeňových bojovníkov a príslušníkov šiitskych milícií. Zo vzduchu ju podporujú lietadlá medzinárodnej koalície na čele so Spojenými štátmi.

96 debata chyba
Viac na túto tému: #Mósul #IS