Trump telefonoval s Putinom, Merkelovou či Hollandom

Americký prezident Donald Trump a ruský prezident Vladimir Putin v telefonickom rozhovore zdôraznili význam obnovenia obchodných a hospodárskych stykov oboch krajín. Uviedol to Kremeľ v oznámení vydanom niekoľko hodín po telefonáte. O otázke západných sankcií proti Rusku sa oznámenie nezmieňovalo.

28.01.2017 18:22 , aktualizované: 22:40
trump Foto: ,
Americký prezident Donald Trump.
debata (147)

Obaja prezidenti hovorili aj o situácii v Sýrii a vyslovili sa v tejto súvislosti za spoluprácu oboch krajín v boji proti medzinárodnému terorizmu na čele s organizáciou Islamský štát. Hovorili tiež o situácii na Ukrajine, uviedla tlačová služba ruského prezidenta.

Trump a Putin sa tiež dohodli, že budú pracovať na určení času a miesta budúceho vzájomného stretnutia. Ubezpečili sa, že zostanú v pravidelnom kontakte, oznámil Kremeľ.

Na správu o obsahu telefonátu Trumpa s Putinom sa čakalo s veľkým záujmom. Trump totiž dal opakovane najavo rešpekt k ruskému prezidentovi a prejavil želanie zlepšiť s ním vzťahy. Predmetom zvedavosti médií a západných politikov bola najmä skutočnosť, či sa prezidenti dotkli otázky protiruských sankcií.

Trump počas volebnej kampane sľuboval zlepšiť vzťahy s Ruskom. Po svojom zvolení naznačil, že by mohol zrušiť sankcie uvalené na Rusko predchádzajúcou vládou prezidenta Baracka Obamu, ak by Rusi pomohli Spojeným štátom v boji proti terorizmu. Pred prílišnou ústretovosťou voči Kremľu však Trumpa tento týždeň varovali niektorí poprední republikáni.

S Merkelovou sa zhodli na zásadnom význame NATO

Americký prezident sa s nemeckou kancelárkou zhodli na „zásadnom význame“ Severoatlantickej aliancie pre transatlantické vzťahy a mier a stabilitu vo svete. Členské krajiny by však mali spravodlivým podielom prispievať k zabezpečeniu kolektívnej bezpečnosti, uviedli obaja štátnici v spoločnom oznámení po telefonáte.

Trump v predvolebnej kampani európskych členov NATO často kritizoval. Vyčítal im, že prispievajú na vlastnú obranu málo a spoliehajú sa príliš na USA.

Trump a Merkelová tiež vo svojej prvom vzájomnej telefonickej diskusii potvrdili zámer „prehĺbiť už tak vynikajúce bilaterálne vzťahy“. Trump prijal od Merkelovej pozvanie na júlový summit skupiny G20 v Hamburgu a sám ju pozval „v blízkej dobe“ do Washingtonu, oznámil Biely dom.

Hollande varoval Trumpa pred rušením sankcií

Francúzsky prezident François Hollande svojho amerického náprotivka v telefonickom rozhovore varoval pred obchodným protekcionizmom a jednostranným rušením protiruských sankcií.

Protekcionizmus a stiahnutie sa do seba by boli „v dnešnom neistom svete slepou uličkou“, povedal dosluhujúci prezident novému šéfovi Bieleho domu podľa oznámenia Elyzejského paláca.

K otázke protiruských sankcií Hollande povedal, že tieto opatrenia môžu byť zrušené až vo chvíli, keď budú naplnené dohody z Minska a vyrieši sa v súlade s nimi situácia na východnej Ukrajine. Hollande bude prezidentom Francúzska len do mája.

Trump tiež telefonoval s premiérmi Austrálie aj Japonska. V rozhovore so Šinzóm Abem potvrdil „neochvejný“ záväzok USA zaisťovať bezpečnosť Japonska. Obaja lídri hovorili tiež o hrozbe Severnej Kórey a vyjadrili želanie posilniť bilaterálny obchod. Trump okrem toho pozval Abeho na návštevu Washingtonu 10. februára.

147 debata chyba
Viac na túto tému: #Šinzo Abe #Angela Merkelová #Vladimir Putin #Donald Trump