Trump zakázal vstup ľuďom z tých moslimských krajín, kde nepodniká

Nový americký prezident Donald Trump v piatok podpísal výnos, ktorým s okamžitou platnosťou dočasne pozastavil program USA pre prijímanie utečencov. Do odvolania tiež zakázal vstup migrantom zo Sýrie a na 90 dní občanom ďalších šiestich krajín, s ktorými sú spojené obavy z terorizmu. Obmedzenie, ktoré vzbudilo medzinárodné protesty a zmätky v leteckej doprave, sa má uvoľniť až po sprísnení previerok a preskúmaní mechanizmu prijímania migrantov. Kým Trump hovorí o boji proti terorizmu, americké médiá upozornili na pochybný výber krajín na jeho čiernej listine.

29.01.2017 08:00 , aktualizované: 20:40
debata (132)
Rodina Šarifa Sulemana sa musela vrátiť do... Foto: Reuters, AHMED SAAD
trump, imigranti, utečenci Rodina Šarifa Sulemana sa musela vrátiť do Iraku z Egypta. V ceste do Spojených štátov im nedovolili pokračovať.

Newyorský federálny súd však dočasne zakázal vyhosťovanie cudzincov, ktorí už sú na území Spojených štátov a Trumpov výnos sa na nich vzťahuje. Ochránil tak pred výkonom príkazu až niekoľko stoviek ľudí, ktorých úrady väčšinou zadržali na letiskách s platnými americkými vízami a hrozila im deportácia.

Prezident podnikateľ

Sám Trump povedal, že príkaz nie je namierený proti moslimom a že podľa jeho názoru opatrenie zatiaľ funguje dobre. Migrantov podľa neho krajina začne opäť prijímať vo chvíli, keď sprísni nedostatočne previerky žiadateľov o azyl.

Na svojom twitteri napísal, že Spojené štáty potrebujú silné hranice. „Pozrite, čo sa deje v Európe, a vlastne v celom svete: aký bordel,“ dodal.

V nasledujúcom príspevku uviedol, že kresťania sú na Blízkom východe zabíjaní vo veľkom počte a že nedovolí, aby tento „horor“ ďalej pokračoval. V jednom televíznom rozhovore už skôr uviedol, že sa bude usilovať o to, aby z migrantov dostali prednosť sýrski kresťania, ktorí utekajú pred vojnou v ich krajine.

Viaceré americké médiá si všimli, že medzi krajinami, ktoré sú na tzv. čiernom zozname – Irán, Irak, Líbya, Somálsko, Sudán, Sýria a Jemen – chýbajú tie, v ktorých Donald Trump podniká. Napríklad Egypt, Saudská Arábia či Turecko. Prekvapením podľa viacerých komentátorov je aj absencia Pakistanu či Afganistanu. Navyše zo siedmich spomínaných krajín nepochádzal žiaden terorista, ktorý v USA útočil a zabil v uplynulých 20 rokoch. Zároveň v nich Trump nemá obchodné záujmy. Na základe akého kľúča zoznam krajín vznikol, zatiaľ Biely dom neupresnil.

Zaujímavosti o utečencoch v USA

  • Podľa washingtonského Cato Institute cudzinci z krajín, ktoré sú zahrnuté v Trumpovom výnose o pozastavení programu prijímania utečencov (Irán, Irak, Líbya, Somálsko, Sudán, Sýria a Jemen), nezabili od roku 1975 na americkej pôde jediného Američana. Medzi odsúdenými za prípravu alebo vykonanie teroristického činu v USA bolo podľa inštitútu v rokoch 1975 až 2015 zo spomínaných krajín šesť Iráncov, šesť Sudáncov, dvaja Somálčania, dvaja Iračania a jeden Jemenčan.
  • Utečenci podľa inštitútu spolu (teda vrátane tých z iných krajín) zabili troch Američanov, všetko sú to prípady zo 70. rokov. Všetky smrteľné džihádistické útoky od 11. septembra 2001 vykonali útočníci s americkým občianstvom alebo ľudia s povolením na pobyt, nie utečenci, uviedol Cato Institute.

Chaos na letiskách

Trumpovo nariadenia zaskočilo letecký priemysel. Vstúpiť do USA tak napríklad nemohli posádky leteckých spoločností z príslušných krajín, teda Iránu, Iraku, Líbye, Somálska, Sudánu, Sýrie a Jemenu. Svetové aerolinky začali po vydaní výnosu odmietať pasažierov z daných krajín. Americké ministerstvo pre vnútornú bezpečnosť uviedlo, že opatrenie postihlo asi 375 cestujúcich, z ktorých 109 už bolo na ceste a 173 aerolinky vôbec neumožnili nastúpiť na palubu.

Desiatky ľudí čakali v sobotu na letisku, aby... Foto: Reuters, LAURA BUCKMAN
trump, imigranti Desiatky ľudí čakali v sobotu na letisku, aby zistili, či jej blízkych prepustia alebo deportujú.

Hovorca francúzskeho dopravcu Air France oznámil televízii LCI, že požiadavke americkej strany sa musia podriadiť všetky aerolinky. České aerolínie (ČSA) však zatiaľ nedostali od svojho amerického partnera, spoločnosti Delta Airlines, žiadne informácie ani požiadavky v súvislosti s nariadením, informoval hovorca ČSA Daniel Šabík.

Nejasnosti stále panujú okolo držiteľov takzvaných zelených kariet, ktoré umožňujú žiť a pracovať v USA. S ich majiteľmi s pasmi z príslušných krajín, ktorí sa chceli vrátiť do USA, zachádzajú na rôznych letiskách rôzne, informovala agentúra Reuters.

Šéf prezidentskej kancelárie Reince Priebus odmietol, že by príkaz pozastaviť migračný program viedol k chaosu. Zadržaných zostáva asi 20 cestujúcich, ktorí prileteli do USA, ale aj tí podľa neho nakoniec prejdú.

Merkelová považuje výnos za zlý

Trumpovo nariadenie vzbudilo ostrú domácu i medzinárodnú kritiku. Nemecká kancelárka Angela Merkelová prostredníctvom svojho hovorcu zdôraznila, že podľa nej boj proti terorizmu „neospravedlňuje všeobecnú podozrievavosť voči ľuďom z konkrétneho prostredia alebo konkrétneho vyznania.“

Britská premiéra Theresa Mayová v sobotu uviedla, že s „týmto prístupom“ nesúhlasí. V Británii tiež vznikla petícia, ktorá žiada, aby Trumpovi nebola umožnená štátna návšteva krajiny, pretože by to pre jeho „preukázanú mizogýniu a vulgaritu“ uviedlo do rozpakov kráľovnú Alžbetu II. Je na nej zatiaľ vyše 300 000 podpisov a parlament teraz musí zvážiť, či sa ňou bude zaoberať.

Kanadský premiér Justin Trudeau v sobotu na twitteri napísal, že Kanada utečencov víta a nehľadí na ich vyznanie. Znepokojenie nad krokom Donalda Trumpa vyjadrilo tiež Francúzsko.

Český prezident Miloš Zeman naopak v sobotu krok nového šéfa Bieleho domu privítal.

Proti obmedzeniam protestovali tiež Irán a Irak, ktorých sa týka. Zahraničný výbor irackého parlamentu vládu vyzval, aby prijala recipročné opatrenia. Irán už v sobotu oznámil, že znemožní občanom USA vstup do krajiny ako odvetu za americké opatrenie s výnimkou osôb, ktoré už majú iránske víza.

Utečenci v USA v číslach

  • V minulom rozpočtovom roku (október 2015 až september 2016) prijali Spojené štáty približne 85 000 utečencov. Takmer tri štvrtiny (72 percent) z prijatých utečencov boli ženy a deti.
  • Podľa agentúry DPA 70 percent utečencov pochádzalo z iba piatich krajín: Demokratická republika Kongo, Sýria, Barma, Irak a Somálsko. Podľa agentúry AP bolo asi 12 500 migrantov zo Sýrie.
  • V rozpočtovom roku 2017 plánovala predchádzajúca administratíva Baracka Obamu prijať až 110 000 utečencov, Trump tento maximálny počet utečencov znížil na 50 000. Od októbra, keď sa v USA začína nový rozpočtový rok, do tohtoročného 20. januára prijali Spojené štáty takmer 30 000 utečencov.

Protesty proti Trumpovej politike

V USA proti výnosu protestovali členovia Demokratickej strany a demonštrácie sa konali aj pred newyorským terminálom Kennedyho letiska. Protestovalo však aj vedenie mnohých technologických firiem zamestnávajúcich cudzincov. Niektoré z nich, ako napríklad Apple, sa v Bielom dome sťažovali na negatívny dopad, ktorý bude mať opatrenie na ich zamestnancov.

132 debata chyba
Viac na túto tému: #imigranti #Donald Trump