Desiatky tureckých vojakov požiadali v Nemecku o azyl

Niekoľko desiatok príslušníkov tureckej armády, ktorí slúžia v zariadeniach NATO na území Nemecka, požiadalo v tejto krajine o azyl, keďže sa obávajú prenasledovania v súvislosti s vlaňajším pokusom o vojenský prevrat v Turecku. Týždenník Spiegel a stanica ARD o tom informovali s odvolaním sa na oficiálne zdroje.

29.01.2017 08:24
debata (8)

Podľa zverejnených údajov požiadalo v Nemecku o azyl približne 40 tureckých vojakov s prevažne vysokými hodnosťami. Spolkový úrad pre migráciu a utečencov (BAMF) a ministerstvo vnútra v Berlíne zdôraznili, že prípady týchto dôstojníkov budú posudzované obvyklým spôsobom.

„Niet pochýb o tom, že týchto vojakov nemôžeme poslať naspäť do Turecka,“ citoval Spiegel politika Kresťansko-sociálnej únie v Bavorsku (CSU) Stephana Mayera. „Okamžite by tam skončili vo väzení,“ dodal.

Predseda zahraničného výboru Spolkového snemu Norbert Röttgen sa v tejto súvislosti vyjadril, že „azylové konanie je právnou záležitosťou a politické úvahy nesmú a ani nebudú hrať žiadnu úlohu“.

Informácie o uvedených azylových žiadostiach sa dostali na verejnosť krátko pred plánovanou cestou nemeckej kancelárky Angely Merkelovej do Turecka. Tá sa má uskutočniť budúci štvrtok, len jeden deň pred summitom EÚ na Malte, ktorý má priniesť zjednotenie prístupu ku zvládnutiu migračnej krízy v Európe.

Grécky najvyšší súd tento týždeň zamietol žiadosť Turecka o vydanie ôsmich príslušníkov svojej armády, ktorí po neúspešnom pokuse o prevrat z júla 2016 ušli do susednej krajiny na vrtuľníku. Grécky minister obrany Panos Kammenos povedal dnes pre stanicu Skai, že podľa údajov, ktoré získal z bruselských kruhov NATO, požiadalo v Európe o azyl už „viac ako 400“ tureckých dôstojníkov.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #azyl #vojaci #pokus o prevrat v Turecku #čistky