SPD nominovala Schulza na post nemeckého kancelára

Predsedníctvo Sociálnodemokratickej strany Nemecka (SPD) oficiálne nominovalo bývalého predsedu Európskeho parlamentu (EP) Martina Schulza do tohtoročných volieb ako kandidáta na post spolkového kancelára. Podľa nemenovaného zdroja agentúry DPA získal tento 61-ročný politik v straníckom vedení jednomyseľnú podporu.

29.01.2017 13:53
debata (24)

Svoju nomináciu na post kancelára potvrdil aj samotný Schulz, ktorý na sieti Twitter vyjadril „pokoru a vďačnosť“. Vedenie SPD zároveň nominovalo Schulza na post straníckeho predsedu, o čom majú členovia rozhodnúť na mimoriadnom sneme v polovici marca.

Bývalý šéf EP sa už v stredu predstavil v nemeckom zákonodarnom zbore ako kandidát SPD na spolkového kancelára po tom, ako sa odmietol o túto funkciu uchádzať terajší predseda strany Sigmar Gabriel. Schulz tak bude v septembrových parlamentných voľbách hlavným vyzývateľom kancelárky Angely Merkelovej, líderky Kresťanskodemo­kratickej únie Nemecka (CDU), ktorá vládne spoločne s SPD v tzv. veľkej koalícii.

Podľa aktuálneho prieskumu berlínskeho inštitútu Infratest dimap má Schulz v súčasnosti rovnakú podporu verejnosti ako Merkelová.

24 debata chyba
Viac na túto tému: #SPD #Martin Schulz #spolkový kancelár