Trump migračný výnos neriešil s vládou, píše The New York Times

Nový americký prezident Donald Trump svoj doteraz najdiskutovanejší exekutívny príkaz zakazujúci vstup do USA občanom siedmich moslimských krajín proti zvyklostiam neriešil s ministrami svojej vlády.

30.01.2017 13:09
trump, utečenci, migranti Foto: ,
Jeden z plagátov ľudí, ktorí protestovali na medzinárodnom letisku v americkom San Franciscu proti migračný výnos nového prezidenta USA Donalda Trumpa.
debata (20)

Podľa denníka The New York Times sa Trump snažil čo najrýchlejšie splniť jeden zo svojich hlavných volebných sľubov a nedostatočne koordinoval krok s výkonnými orgánmi, čo prispelo ku chaosu na letiskách a skomplikovalo život stovkám ľudí cestujúcich do USA.

Hoci Trump vydal príkaz zamedzujúci cesty do USA občanom Iránu, Iraku, Jemene, Líbyi, Somálska, Sudánu a Sýrie už v piatok, ešte v prvých sobotných hodinách colní a bezpečnostní úradníci na hraniciach vôbec nič netušili. Podľa nemenovaného predstaviteľa colnej správy sa až v sobotu nadránom dozvedeli prvé inštrukcie, ktoré však boli stále nejasné. „Ak nič nevie minister, ako by sme mohli niečo vedieť my na tejto úrovni?“ vyhlásil úradník s odkazom na ministra vnútornej bezpečnosti Johna Kellyho.

Nič netušiaci minister sa vo chvíli, keď Trump výnos podpisoval, bavil so svojimi poradcami o možných dôsledkoch plánu, ktorého podrobnosti sa k nemu vôbec nedostali a nemohol sa k nim vyjadriť, napísal denník. Len o niečo málo viac vedel o dekréte minister obrany James Mattis, ktorý sa predtým vyslovil proti zákazom vstupu moslimov na území Spojených štátov.

„Detaily plánu neboli podrobne premyslené. Nie je žiadnym prekvapením, že nastal hromadný zmätok a ja očakávam, že nejasnosti a chaos budú ešte nejaký čas pokračovať,“ povedal newyorskému denníku bývalý pracovník viacerých ministerstiev či tajnej služby CIA Stephen Heifetza.

Úradníci po vydaní príkazu napríklad nevedeli, ako zaobchádzať s ľuďmi, ktorí už boli na území USA v tranzitných zónach letísk, či ako sa postaviť k držiteľom takzvaných zelených kariet umožňujúcim pobyt a prácu v USA.

Na čo najrýchlejšie podpísanie výnosu Trumpom podľa NYT tlačil predovšetkým jeho hlavný poradca Steve Bannon, ktorý už počas kampane stál za Trumpovým príklonom k ​​veľmi reštriktívnej imigračnej politike a presadzoval, aby sa odmietanie imigrantov stalo hlavnou témou jeho kandidatúry.

20 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #migrácia #Donald Trump