Z útoku v Quebecu obvinili 27-ročného študenta

Kanadská polícia obvinila 27-ročného študenta z vraždy šiestich moslimských veriacich. Alexandre Bissonnet vtrhol v nedeľu do mešity v Québecu a strieľal po ľuďoch, ktorí sa tam modlili.

31.01.2017 10:37
Kanada Foto: ,
Po útoku v Quebecu si v Kanade uctili obete.
debata (39)

Podľa informácií médií mal krajne pravicové názory. Obdivuje šéfku francúzskeho Národného frontu Marine Le Penovú alebo amerického prezidenta Donalda Trumpa. Na univerzite v Québecu študoval politológiu a antropológiu.

Bissonet čelí obvineniu z vrážd prvého stupňa a pokusov o vraždu. Do mešity vošiel ozbrojený francúzsko-kanadský študent počas modlitby, keď boli na mieste desiatky ľudí. Okrem šiestich obetí ďalších devätnásť zranil.

Podľa jeho Facebooku sa Bissonnet prezliekol za halloweensku smrtku, napísal denník Montreal Gazette. Na sociálnej sieti tiež dával najavo podporu nacionalistom – Trumpovi a Le Penovej. Zástupca skupiny Welcome to Refugees Francois Deschamps podľa BBC uviedol, že mladý muž bol známy pre svoje krajne pravicové názory či antifeministické názory.

Bissonnettov bývalý spolužiak povedal NBC News, že ho jeho zatknutie šokovalo, ale že študent často prispieval do internetových diskusií, kde sa riešili otázky prisťahovalectva, prípadne na weby krajne pravicových, protiimigračných hnutí. „Jeho online život bol plný nenávisti, ale v reálnom živote bol pokojný,“ povedal Antoine Cabanac.

V období rokov 2002 až 2004 sa Bissonnet zúčastnil na celoštátnom programe pre mládež spojenom s kanadskými ozbrojenými silami, ktorý sa zameriava okrem iného na rozvoj vodcovských schopností. „Kadeti nie sú členmi kanadských ozbrojených síl a neabsolvujú vojenský výcvik,“ povedal k tomu hovorca kanadských ozbrojených síl Doug Keirstead.

39 debata chyba
Viac na túto tému: #moslimovia #Kanada #útok v Quebecu