Netanjahu podporil stavbu Trumpovho múra, Mexiko je pohoršené

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v utorok obišiel výzvu Mexika, ktoré žiadalo ospravedlnenie za Netanjahuov výrok ohľadom úspešnosti izraelského múru ako ochrany pred migrantmi.

31.01.2017 15:31
Benjamin Netanjahu Foto: ,
Izraelský premiér Benjamin Netanjahu.
debata (19)

Netanjahu cez víkend tweetom komentoval účinnosť pohraničných múrov proti migrácii, čo Mexiko považuje za súhlas s plánom amerického prezidenta Donalda Trumpa postaviť múr na americko-mexickej hranici.

Mexický minister zahraničných vecí Luis Videgaray požiadal Netanjahua o ospravedlnenie. „Prezident Trump má pravdu. Postavil som stenu ne južnej hranici Izraela. Zastavilo to nelegálnu migráciu. Veľký úspech, výborná myšlienka,“ tweetoval Netanjahu v sobotu.

V pondelok uviedol, že reagoval na Trumpovu chválu bariéry, ktorú Izrael vybudoval na hranici s Egyptom. Je vybavená elektronickými senzormi a Izrael ňou zastavil prílev nelegálnych utečencov z Afriky.

Videgaray povedal, že je jasné, že Netanjahu tweetom komentoval americko-mexické vzťahy. „Myslím si, že v tomto prípade by bolo vhodné ospravedlniť sa,“ povedal mexický minister a dodal, že Izrael a Mexiko spájajú dobré vzťahy. Jeho úrad si predvolal izraelského veľvyslanca a požiadal o vysvetlenie.

Netanjahu v utorok na konferencii v Tel Avive žiadne ospravedlnenie neposkytol a vyhlásil, že nemal na mysli americko-mexické vzťahy. „Poukázal som na úžasný úspech izraelského bezpečnostného plotu, ale nekomentoval som vzťahy medzi USA a Mexikom. Mali sme a budeme mať s Mexikom dobré vzťahy,“ dodal.

19 debata chyba
Viac na túto tému: #Mexiko #Izrael #Benjamin Netanjahu #Donald Trump