Polícia vykonala protiteroristické zásahy v Hesensku a Berlíne

Nemecká polícia vykonala protiteroristické zásahy na rôznych miestach v spolkovej krajine Hesensko, pri ktorých zatkla 36-ročného Tunisana venujúceho sa údajne verbovaniu a pašovaniu v prospech organizácie Islamský štát (IS).

01.02.2017 09:26 , aktualizované: 15:13
debata (4)

Krajinská prokuratúra vo Frankfurte nad Mohanom uviedla, že v skorých ranných hodinách bolo prehľadaných celkovo 54 objektov vrátane bytov, obchodných priestorov a mešít. Policajti sa zameriavali na 16 podozrivých osôb vo veku 16–46 rokov.

Zadržaný 26-ročný Tunisan, ktorý je označovaný za hlavného podozrivého a je hľadaný od Augusta 2015 ako regrút a pašovateľ ľudí, chcel údajne vybudovať teroristickú sieť s cieľom spáchať útok. Podľa hovorcu hesenskej polície sa podarilo tento plán zachytiť v skorom štádiu a skupina si zatiaľ nevyhliadla konkrétny cieľ útoku.

„Týmito opatreniami vysielame jasný odkaz radikálnym islamistom v Hesensku, že máme ich scénu v hľadáčiku,“ vyhlásil krajinský minister vnútra Peter Beuth. Podľa údajov jeho rezortu sa podieľalo na dnešných raziách vyše 1100 policajtov.

Ešte v utorok večer zatkla polícia v Berlíne troch mužov obvinených zo zločinov súvisiacich s terorizmom. Denník Bild uviedol, že išlo o súčasť vyšetrovania prípravy „závažného násilného činu ohrozujúceho štát“.

Muži zadržaní v Berlíne sú údajne úzko naviazaní na IS v Sýrii a Iraku. Jednou z budov, kde polícia v utorok zasahovala, bola i berlínska mešita, s ktorou je spájaný Anis Amri, Tunisan zodpovedný za decembrový útok na vianočné trhy v Berlíne.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #terorizmus #Nemecko