Navaľnyj je rozhodnutý zabojovať o Kremeľ, súdny verdikt to neovplyvní

Ruský opozičný vodca Alexej Navaľnyj v stredu pred súdom v Kirove vyhlásil, že bude kandidovať na ruského prezidenta bez ohľadu na súdny verdikt, ktorý by mu v tom podľa platnej právnej úpravy mohol brániť.

01.02.2017 18:07
debata (26)

Svoju prezidentskú kandidatúru Navaľnyj verejne ohlásil koncom minulého roka. Podľa ruských zákonov by aj podmienečné odsúdenie znamenalo vyradenie z prezidentských volieb, ktoré sa uskutočnia budúci rok. Za jasného favorita je pokladaný terajší prezident Vladimir Putin, aj keď doteraz neoznámil, či sa bude uchádzať o znovuzvolenie.

Putinov hovorca novinárom tvrdil, že sa Kremeľ o súdny proces v Kirove nijako nezaujíma. „Úprimne povedané, o žiadnych vyhláseniach súvisiacich s týmto procesom sme nepočuli, ani to zvlášť nesledujeme,“ povedal Dmitrij Peskov. „Nemáme v súvislosti s týmto súdom nijaký osobitný záujem,“ dodal. Ani vraj nechápe, ako by bolo možné niekoho odstrániť z volieb, ktoré sa ešte nekonajú.

Navaľnyj je v Kirove už druhýkrát súdený za údajné sprenevery. Prvý proces v roku 2013 skončil vynesením nepodmienečného rozsudku, ktorý odvolací súd vzápätí zmenil v podmienečný. Európsky súd pre ľudské práva ale vyhlásil, že ruská justícia porušila Navaľného právo na spravodlivý súd a tak vlani v novembri ruský najvyšší súd rozsudok zrušil a nariadil nový proces.

Súdne konanie v Kirove vyvolalo v médiách väčšiu pozornosť ako desať predchádzajúcich, nakoľko Navaľného dopravila do Kirova súdna stráž. Vzhľadom na to, že jeho príchod nakrúcala aj štátna televízia, odmietol novinárom poskytnúť vyjadrenie v angličtine, pretože „to potom odvysielajú ako dôkaz mojej nelojálnosti Rusku“, vysvetlil. Prítomnosť novinárov využil na to, aby potvrdil, že z prezidentských volieb neodstúpi. Avšak nevysvetlil, ako si poradí s prípadným zákazom účasti vo voľbách.

Na Navaľného vyhlásenie, že „neznámi ľudia sa pokúšajú riadiť a manipulovať proces“, sudca nereagoval.

Navaľnyj patril na prelome rokov 2011 a 2012 k hlavným vodcom masových demonštrácií proti Putinovmu režimu. V roku 2013, ešte predtým, ako bol právoplatne odsúdený, sa postaral o prekvapenie vo voľbách moskovského starostu, keď získal viac ako štvrtinu hlasov a bezmála si vynútil druhé kolo na úkor favorizovaného Putinovho spolupracovníka Sergeja Sobjanina.

26 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Kremeľ #Vladimir Putin #Alexej Navaľnyj