Ukrajina tvrdí, že Rusi strieľali na jej vojenské lietadlo

Ukrajina tvrdí, že Rusi strieľali na jej vojenské transportné lietadlo typu An-26. Rusko označilo toto tvrdenie za lož a prelety ukrajinského stroja za provokáciu.

01.02.2017 19:48
debata (63)

Podľa agentúry UNIAN tlačový tajomník ukrajinského prezidenta Sviatoslav Ceholko uviedol, že stroj An-26 bol v stredu na výcvikovom lete nad čiernomorskou výlučnou ekonomickou zónou Ukrajiny, v oblasti odeského ložiska zemného plynu, keď došlo k incidentu.

Ukrajinský minister obrany Stepan Poltorak oznámil, že Rusi na lietadlo strieľali. Podľa jeho slov bol po pristátí zistený trojcentimetrový priestrel na stroji.

„Transportné lietadlo An-26 patriace námorným silám Ukrajiny, bolo terčom útoku z ručných zbraní z ťažobných veží, ktoré predtým obsadila Ruská federácia,“ uviedol Poltorak.

Posádka lietala podľa neho zaregistrovala aj ruskú radarovú stanicu v aktívnom režime, ktorá sa zvyčajne používa na navádzanie rakiet systémov protivzdušnej obrany.

Hovorca ruskej Čiernomorskej flotily zasa uviedol, že ukrajinský Antonov podnikol dva provokatívne prelety v extrémne nízkej výške blízko ruských ťažobných veží Tavrida a Krym-1 v Čiernom mori. Ochranka podľa neho na stroj nestrieľala, ale vyslala svetelné signály zo signálnej pištole, aby zabránila kolízii lietadla s ťažobnou vežou.

„Všetky vyhlásenia ukrajinskej strany, že na lietadlo An-26 sa strieľalo, sú absolútnou lžou,“ dodal hovorca.

63 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #stíhačka #Ukrajina