Vzbura v americkej väznici vypukla vraj aj kvôli Trumpovi

Skupina trestancov, ktorá v stredu ovládla časť väznice v americkom štáte Delaware, prepustila dvoch zo štvorice rukojemníkov a rokuje s políciou o osude ďalších.

01.02.2017 22:48 , aktualizované: 02.02.2017 07:24
debata (37)

Dôvodom k činu boli podľa jedného zo vzbúrených trestancov zlé podmienky vo väznici, ale aj kroky nového prezidenta Donalda Trumpa. Informovala o tom vo štvrtok agentúra AP.

K vzbure došlo v mužskej väznici v meste Smyrna, ktorá je s 2500 trestancami najväčšou v tomto štáte. Väzni podľa úradov najprv zajali štyroch dozorcov, neskôr však dvoch z nich prepustili. Jeden bol s ľahšími zraneniami prevezený do nemocnice, o stave druhého nie sú známe podrobnosti.

Polícia so vzbúrencami rokuje prostredníctvom vysielačky, k ich požiadavkám sa však nevyjadrila. Väzni sa spojili s miestnym denníkom The News Journal, prostredníctvom ktorého oznámili dôvody vzbury. Ich hovorca vyhlásil, že chcú lepšie zaobchádzanie vrátane možnosti vzdelávania. Radi by vraj tiež vedeli, ako sú medzi jednotlivé oddelenia väznice rozdeľované peniaze. Chceli tiež reagovať na politiku a rozhodnutia Donalda Trumpa. „(Pre) všetko, čo urobil. Všetkým tým veciam, ktoré teraz robí. Vieme, že úrad (prezidenta) sa zmení k horšiemu,“ uviedol ich hovorca bez bližších podrobností.

Delawarské úrady pre vzburu preventívne sprísnili bezpečnostné opatrenia vo všetkých ostatných nápravných zariadeniach.

Podobné nepokoje sú v amerických väzniciach skôr výnimočné. V rovnakom nápravnom zariadení zajali činiteľa väznice naposledy v roku 2004, keď tam jeden z trestancov znásilnil jednu z úradníčok a držal ju ako rukojemníčku, nakoniec ho zabil ostreľovač.

37 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #väznica #vzbura