Po eskalácii napätia v Donbase sa chce Kyjev zviditeľniť aj v OSN

"Ten deň nastal," vyhlásil ukrajinský veľvyslanec pri OSN Volodymyr Jelčenko pri príležitosti začiatku mesačného predsedníctva jeho krajiny v BR OSN, ktoré sa začalo 1. februára.

02.02.2017 08:18
Volodymyr Hrojsman, vojaci, stan, Avdijivka Foto:
Ukrajinský premiér Volodymyr Hrojsman navštívil v utorok večer Kyjevom kontrolované priemyselné mesto Avdijivka.
debata (20)

„V záujme mieru a bezpečnosti vo svete sme pripravení pracovať denne 24 hodín sedem dní v týždni,“ ubezpečil veľvyslanec s tým, že prioritou Ukrajiny ako predsedajúcej krajiny bude o. i. „riešenie konfliktov v Európe, boj proti terorizmu, zachovanie mieru v Afrike a na Blízkom východe, posilnenie mierových aktivít OSN, ako aj podpora procesov odzbrojenia a nešírenia jadrových zbraní“.

Ukrajinský prezident Petro Porošenko v duchu antiruskej ideológie súčasného politického vedenia v Kyjeve jedným dychom na jednej zo sociálnych sietí doplnil veľvyslanca Jelčenka: „V OSN budeme aj naďalej využívať každú možnosť v záujme obrany Ukrajiny pred ruskou vojenskou agresiou.“

Ukrajinský líder a jeho predĺžená ruka na pôde OSN sa tak ozvali v čase, keď práve BR OSN skôr, ako Kyjevom spomínané "hlavné témy“, rieši situáciu na juhovýchode Ukrajiny, kde opäť zomierajú ľudia na asi 50 kilometrov dlhom fronte. V tzv. sivej zóne oddeľujúcej odporcov politickej moci v Kyjeve a vládnych síl vrátane nekontrolovateľných nacionalistických práporov. Porošenko a Jelčenko sa ozvali v čase, keď v Minsku v stredu opäť rokovala tzv. kontaktná skupina o Ukrajine.

„K dnešnému dňu, nech už je to akokoľvek, meter za metrom, krok za krokom naši chlapci hrdinsky postupujú vpred,“ priznal ofenzívu Kyjeva v Donbase Ihor Pavlovskij, námestník ministra obrany, v stredajšom rozhovore pre ukrajinskú televíziu 112 Ukrajina. Nepriamo tak odpovedal na najnovšiu výzvu BR OSN, ktorá žiada strany zamiešané v konflikte, aby okamžite zastavili bojové operácie.

Rotácia v BR OSN

Ukrajina je dnes jedným z desiatich nestálych členov BR OSN. Päť štátov – Ukrajina, Egypt, Senegal, Uruguaj a Japonsko – zvolili v minulom roku za nestálych členov BR OSN na obdobie rokov 2016 – 2017. V posledný decembrový deň minulého roka opustili BR OSN Angola, Malajzia, Venezuela, Nový Zéland a Španielsko. Radu tvorí celkovo 15 krajín s tým, že jej stálymi členmi sú Veľká Británia, Čína, Francúzsko, Rusko a USA. Ďalších 10 členov volí Valné zhromaždenie OSN na dva roky. Každý rok sa potom vymenia piati nestáli členovia BR OSN.

„Všetci vedia, kto na Ukrajine vháňa situáciu do slepej uličky. Najnovšie provokácie kyjevského režimu, ktoré sa stali v týchto dňoch, sú toho najlepším príkladom,“ zdôraznil v stredu v Moskve v reakcii na jednu z otázok šéf ruskej diplomacie Sergej Lavrov. S dodatkom, podľa ktorého pre Porošenka „je veľmi dôležité vystupňovať napätie, aby sa nezabudlo na Ukrajinu“. V tejto súvislosti Lavrov pripomenul, že to napokon priznali aj „dokonca hlboko zaujaté nemecké médiá“.

„Predsednícky post Ukrajiny v BR OSN neprinesie kyjevskej moci výhodu,“ vracia Porošenka a spol. do reality kyjevský politológ Michail Pogrebinskij v rozhovore pre portál Ridus. V tejto súvislosti pripomenul, že na pôde rady ide o diplomatickú hru, s ktorou ukrajinskí diplomati nemajú žiadne skúsenosti. „Navyše situácia sa nevyvíja v prospech Ukrajiny, a preto neverím, že sa Kyjevu podarí, aj na pozadí práva veta piatich stálych členov BR OSN, ovplyvniť ukrajinskú otázku,“ dodáva ukrajinský politológ. Zároveň pripomenul, že „ešte aj západné médiá píšu o tom, že za iniciatívou novej vlny ozbrojeného konfliktu v Donbase je Ukrajina, ktorá vedome operuje v neutrálnej zóne s cieľom koncentrovať v nej nemalé (vojenské – pozn. red.) sily“.

Podľa agentúr kontaktná skupina o Ukrajine preto v stredu v Minsku vyzvala zainteresované strany na stiahnutie zbraní na pôvodné miesto určenia vyplývajúce zo stále platných minských dohôd. Konkrétne o 5 kilometrov na obe strany od tzv. sivej zóny. Platí to pre všetky strany konfliktu. Má sa tak stať najneskôr do 5. februára. Najbližšie rokovanie kontaktnej skupiny sa uskutoční 15. februára.

© Autorské práva vyhradené

20 debata chyba
Viac na túto tému: #OSN #BR OSN #Ukrajina #Donbas