Trump sa už pripravuje na kandidatúru v roku 2020

Donald Trump je americkým prezidentom iba dva týždne, ale už teraz zhromažďuje potrebné materiály na kandidatúru o štyri roky.

02.02.2017 09:41
Donald Trump, Melania Trumpová Foto: ,
Donald Trump sa už teraz pripravuje na prezidentskú kandidatúru v roku 2020.
debata (14)

Ešte v inauguračný deň Trump odovzdal Federálnej volebnej komisii papiere potrebné na opätovnú kandidatúru. Podľa britského denníka The Independent to neznamená formálnu kandidatúru, ale ide o jednoznačné vyslanie signálu o Trumpovej pripravenosti znova kandidovať. Gary Nordlinger z George Washinghton University túto skutočnosť komentoval: „Nemôžem povedať, že v minulosti sa nič podobné nestalo, ale nespomínam si na kandidáta, ktorý by to urobil tak skoro. V jeho konaní vidím logiku. Ide o transparentný signál, že sa plánuje uchádzať o druhé funkčné obdobie v roku 2020“.

V Spojených štátoch neexistuje zákon, ktorý by určoval, kedy má úradujúci prezident oznámiť opätovnú kandidatúru. Barack Obama ju oficiálne oznámil iba sedem mesiacov pred samotnými voľbami v roku 2012.

Podľa Nordlingera sú Trumpove šance veľmi dobré, pretože v priebehu posledných 64 rokoch iba dvaja americkí prezidenti neboli úspešní v snahe o druhý prezidentský úrad – Jimmy Carter a George W. Bush starší.

© Autorské práva vyhradené

14 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #prezidentské voľby #Donald Trump