Černošský model z českého Lidlu tentokrát propaguje mobily

Model Alpha Dia, ktorý na sociálnych sieťach vyvolal vášnivé debaty, keď sa objavil v letáku obchodného reťazca Lidl, sa v Česku objavil v ďalšej reklamnej kampani.

02.02.2017 14:07
debata (5)

Podľa portálu info.cz ho do kampane zaradil predajca čínskych smartphonov Xiaomi. Firma Lion Mobile, ktorá v Česku predáva spomínané smartphony, stavila na popularitu černošského modela. Alpha Dia tak tentoraz bude propagovať čínsku značku mobilných telefónov.

„Keď môžeme kupovať elektroniku z Číny, nevidím dôvod, prečo by sme nemohli vidieť reklamné fotky s černošským modelom. Považujem to za úplne prirodzené,“ uviedol konateľ firmy Lion Mobile Jiří Opletal.

Podľa jeho slov spoločnosti nezáleží na farbe pokožky modelov, ktorí v kampaniach vystupujú. „V Xiaomimobile sme samozrejme zvyknutí komunikovať napríklad s Číňanmi. Sú to úplne odlišní ľudia. Ich zvyky, kultúra alebo spôsob konania. Nemá však zmysel predstierať, že odlišní ľudia neexistujú. Považujem to za hlúpe a obmedzené. Aj preto sme nafotili tieto snímky. Na farbe kože, alebo na pôvode nám jednoducho nezáleží,“ dodal.

Černošský model Alpha Dia sa v Česku uviedol začiatkom januára. Jeho fotografie v letáku s ponukou pánskej módy pobúrili niektorých ľudí na sociálnych sieťach. „V našich letákoch venujeme všetko úsilie na propagáciu nášho tovaru a akúkoľvek rasovú manipuláciu či uprednostňovanie absolútne odmietame. Vzhľadom na skutočnosť, že Česká republika je súčasťou Európy, v ktorej žijú ľudia rôznych národností aj rôznej farby pleti, považujeme modelky a modelov v našich reklamných letákoch za úplne v poriadku,“ obhajoval sa vtedy Lidl.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #reklama #rasizmus #černosi