Trumpov múr by mal byť hotový za dva roky

Múr, ktorý chce americký prezident Donald Trump postaviť na hraniciach s Mexikom, by mal byť hotový za dva roky.

02.02.2017 16:38
debata (31)

S odvolaním sa na nového ministra pre vnútornú bezpečnosť USA Johna Kellyho o tom informoval denník Washington Times.

„Najskôr sa múr postaví tam, kde ho bude najviac treba a potom sa budú dopĺňať zvyšné miesta… Naozaj dúfam, že sa to podarí urobiť počas nasledujúcich rokov,“ povedal Kelly vo svojom prvom televíznom interview po nástupe do funkcie, ktoré poskytol televízii Fox News.

Celý proces výstavby by sa mal podľa Kellyho – bývalého generála americkej námornej pechoty – začať už v priebehu niekoľkých mesiacov.

Dekrét o stavbe múru na hraniciach s Mexikom, ktorý má zastaviť nelegálnu migráciu z Latinskej Ameriky, podpísal nový šéf Bieleho domu minulý týždeň, už päť dní po svojom nástupe do úradu. Splnil tak jeden z hlavných sľubov, ktoré dal svojim voličom ešte počas predvolebnej kampane.

Donald Trump pritom nie je prvým americkým politikom, ktorý prišiel s nápadom oddeliť USA od Mexika múrom. Už v roku 2006 inicioval výstavbu pohraničnej bariéry vtedajší prezident George W. Bush, pričom sa mu podarilo postaviť oplotenie a zátarasy v dĺžke takmer 1100 kilometrov. Trump počas kampane tvrdil, že chce múrom uzavrieť celú americko-mexickú hranicu dlhú 3200 kilometrov.

31 debata chyba
Viac na túto tému: #Mexiko #USA #múr #Donald Trump