Americký štát Virgínia podal žalobu na Donalda Trumpa

Americký štát Virgínia podal v noci na štvrtok žalobu na prezidenta Donalda Trumpa za nedodržanie súdneho príkazu pozastaviť platnosť dekrétu, ktorým prezident zakázal občanom niektorých krajín vstup do USA.

02.02.2017 19:45
debata (10)

Podľa žaloby Trump a pracovníci Úradu pre clá a ochranu hraníc (CBP) nerešpektovali príkaz na dočasné zrušenie zákazu cestovať, ktorý vydal federálny súd.

Ochranný príkaz vydaný okresnou federálnou sudkyňou Leonie Brinkemovou totiž požadoval, aby pracovníci CBP umožnili právnikom prístup k ľuďom, ktorí boli na základe Trumpovho dekrétu zadržiavaní na Dullesovom letisku vo Washingtone.

„Správy médií a výpovede očitých svedkov naznačujú, že pracovníci CBP nariadenie súdu nedodržali,“ uvádza sa v žalobe podanej na tom istom súde, ktorý vydal ochranný príkaz.

Americký prezident Donald Trump zaviedol minulý piatok 90-dňový zákaz vstupu do USA pre občanov siedmich krajín spájaných s islamským radikalizmom. Ide o Irak, Irán, Sýriu, Líbyu, Jemen, Somálsko a Sudán.

Na štyri mesiace zároveň pozastavil program prijímania utečencov, aby poskytol príslušným orgánom čas na prehodnotenie bezpečnostných postupov i počtov prijímaných osôb.

Americké úrady následne v súvislosti s dekrétom na letiskách zadržali či priamo z nich deportovali niekoľko stoviek ľudí.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #dekrét #Donald Trump