Kosovský prezident vyzval EÚ a NATO, aby pohrozili Srbsku

Kosovský prezident Hashim Thaçi vyzval Európsku úniu a NATO, aby varovali Srbsko pred vyvolaním nového konfliktu v Kosove a celom regióne.

02.02.2017 20:18
Kosovo, srbsko, vlak, Foto: ,
Vlak, ktorý Kosovo považuje za jednu z provokácií. Srbskí predstavitelia totiž vyprevadili súpravu, ktorú v 20 jazykoch pokryli nápisom Kosovo je Srbsko.
debata (46)

Prezidentova výzva nasledovala po stredajšom stretnutí Thaçiho s jeho srbským náprotivkom Tomislavom Nikoličom v Bruseli. Schôdzku, ktorej sa zúčastnili aj premiéri oboch krajín, zvolala únijná ministerka zahraničia Federica Mogheriniová, uviedla AP.

Thaçi obvinil Belehrad z podnecovania medzietnickej nenávisti v severnom Kosove. Napätie sa začalo stupňovať už vlani v decembri, keď etnickí Srbi postavili na moste cez rieku Ibar v Kosovskej Mitrovici múr s odôvodnením, že má zabrániť zosuvom pôdy. Podľa etnických Albáncov bolo ale vztýčenie bariéry provokáciou.

V severnej časti Kosovskej Mitrovice, kde žije srbská menšina, sa vo štvrtok zhromaždilo asi 200 etnických Srbov. Údajne reagovali na správy o zvýšenej policajnej prítomnosti zo strany kosovských úradov. Polícia následne uviedla, že situácia v oblasti je „stabilná“.

„Znovu vyzývam Srbsko, aby prestalo s podobnými praktikami, ktoré nepodporujú proces zmierenia a normalizácie vzťahov medzi Kosovom a Srbskom,“ uviedol kosovský prezident. Mogheriniová obe krajiny vyzvala, aby sa snažili normalizovať svoje vzťahy „v záujme zachovania mieru a pokroku na ceste smerom k Európskej únii“.

Kosovo, ktoré je bývalou srbskou provinciou, vyhlásilo jednostrannú nezávislosť od Srbska v roku 2008. Belehrad ju ale nikdy neuznal a snaží si zachovať vplyv najmä na severe krajiny, kde žije početná srbská menšina.

Belehrad aj Priština pod tlakom Západu pristúpili na rokovania o normalizácii vzťahov sprostredkované Európskou úniou. Rozhovory v apríli 2013 vyústili v dohodu, ktorú v Bruseli podpísali vtedajší premiéri Ivica Dačič a Hashim Thaçi. Jej plná realizácia ale naráža na početné ťažkosti.

46 debata chyba
Viac na túto tému: #Srbsko #Kosovo