Putin je v Budapešti ako doma

"V Európe sa rozmnožili Putinovi pinčlovia a v tomto už teraz všetci začínajú vidieť hrozbu," vyhlásil Viktor Orbán pred desiatimi rokmi, ešte ako opozičný vodca.

03.02.2017 09:00
debata (88)

Odkedy je pri moci, jeho postoj k ruskému prezidentovi sa radikálne zmenil. Štvrtková schôdzka maďarského premiéra s Vladimirom Putinom bola už siedma za necelých sedem rokov. Šéf Kremľa prišiel do Budapešti druhý raz od februára 2015.

Len na porovnanie, na Slovensko Putin zavítal naposledy pred šiestimi rokmi a predtým pred dvanástimi, hoci s premiérom Robertom Ficom inak udržiava dobré vzťahy.

Ďalší stisk rúk. Maďarský premiér Viktor Orbán... Foto: SITA/AP
Vladimir Putin, Viktor Orbán Ďalší stisk rúk. Maďarský premiér Viktor Orbán (vpravo) sa v Budapešti zišiel so šéfom Kremľa Vladimirom Putinom v poradí na siedmej schôdzke.

Viktor Orbán si v Kremli vybudoval špeciálne postavenie, keď ruského prezidenta prijal predvlani, v čase, keď mal Putin po anexii Krymu a pre konflikt na Ukrajine inde v Európe dvere zatvorené. „Putin chodí do Budapešti takmer ako domov,“ glosoval ďalšiu zo série schôdzok portál Index. Aj podľa riaditeľa moskovského Carnegieho centra Dmitrija Trenina „Budapešť patrí k tým nemnohým hlavným mestám v EÚ, kde sa ruský prezident môže cítiť dobre. V osobe Orbána sa stretáva s kolegom, s ktorý má viaceré prvky svetonázoru spoločné,“ povedal pre portál Politico.

Orbán vo štvrtok spoluprácu medzi Maďarskom a Ruskom označil za „úctyhodnú“. „Naše krajiny musia spolupracovať v zložitom medzinárodnom prostredí, lebo v západnej polovici Európy prišla do módy silná protiruská politika,“ citovala ho agentúra MTI.

Maďarský premiér, ktorý patrí k najostrejším kritikom protiruských sankcií v EÚ, sa znova vyslovil za ich zrušenie. „Problémy, ktoré nemajú hospodársku povahu, nemožno riešiť hospodárskymi prostriedkami. Prenášanie iných konfliktov na pôdu ekonomiky nie je správne,“ zdôraznil s tým, že embargo už maďarskej ekonomike spôsobilo škody za 6,5 miliardy dolárov. Portál Index však túto výšku strát spochybnil s tým, že vývoz Maďarska do Ruska od roku 2014 poklesol podstatne menej dramaticky, o 2,5 miliardy dolárov.

Putin vo štvrtok v Budapešti znova presviedčal, že priateľstvo s Moskvou sa oplatí. Zdôraznil, že rozšírenie jadrovej elektrárne Paks za účasti Rosatomu, „vytvorí v Maďarsku desaťtisíc dobre platených pracovných miest“. Do investície za 12 miliárd eur, ktorá má byť zo štyroch pätín financovaná z ruského štátneho úveru, by podľa Putina Moskva za istých okolností bola ochotná vložiť aj zvyšné dve miliardy.

Šéf Kremľa súčasne Budapešť upokojil, že Rusko „stopercentne garantuje dodávky plynu aj po roku 2021“, dokedy platí jeho dlhodobý kontrakt s Maďarskom. Podľa jeho slov, ak by to viac nebolo možné tranzitom cez Ukrajinu, tak sa Maďarsko bude môcť pripojiť na vetvu Severného prúdu.

Putinovu návštevu v Budapešti a ďalšie prehlbovanie rusko-maďarských vzťahov označila agentúra Reuters za „skúšku nervov“ pre Európsku úniu. Budapeštiansky politológ Péter Krekó predpovedá, že po príchode Donalda Trumpa do Bieleho domu bude maďarský premiér ešte sebavedomejšie nabúravať spoločnú politiku EÚ. „Víťazstvo Trumpa umožňuje nielen to, aby sa Orbán otvorenejšie hlásil k priateľstvu s Ruskom, ale otvára mu aj cestu pre neskrývané vyjadrenie svojich euroskeptických názorov. Zmenu americkej situácie si vyhodnotil ako koniec sveta založeného na multilaterálnych vzťahoch a začiatok éry dvojstranných vzťahov,“ konštatoval Krekó pre portál Euobserver.

© Autorské práva vyhradené

88 debata chyba
Viac na túto tému: #Viktor Orbán #Vladimir Putin