Moskva obviňuje Ukrajinu z ostreľovania Donbasu, Kyjev to odmieta

Rusko v piatok obvinilo ukrajinskú armádu z nočného masívneho ostreľovanie povstaleckej bašty v Donecku na východe Ukrajiny. Podľa Moskvy ide o neospravedlniteľnú akciu a porušenie všetkých morálnych noriem. Kyjev obvinenie označil za lož a ​​provokáciu, ktorej cieľom je šíriť paniku.

03.02.2017 10:41
Ukrajina, výbuch, boje, separatisti Foto: ,
Muž stojaci vo svojom dome pri rozbitom okne, ktorý spôsobil výbuch v meste Avdijivka.
debata (39)

Povstalecká agentúra DAN oznámila, že delostrelecký útok na severnej obytnej štvrti Donecka skončil až nad ránom. Zomreli dvaja civilisti a 13 ďalších bolo zranených, mnoho domov ostreľovanie zničilo, tvrdia separatisti. „Vyzeralo to ako delostrelecká príprava pozemného útoku,“ povedal novinárom hovorca donbaských separatistov. Ukrajinská armáda podľa neho nasadila raketomety Grad a Uragan.

„Tento barbarský útok je neospravedlni­teľný,“ vyhlásila v Moskve hovorkyňa ruského ministerstva zahraničia Marija Zacharovová. „Svojím konaním Kyjev porušil nielen Ženevské dohody o ochrane civilného obyvateľstva v čase vojny, ale aj všetky morálne normy,“ konštatovala.

Tlačové stredisko ukrajinskej protipovstaleckej operácie obvinenia odmietlo. „Informácie Moskvy nezodpovedajú skutočnosti, ide o vopred plánovanú provokáciu. Ukrajinské ozbrojené sily obytné štvrte neostreľujú,“ uviedlo tlačové stredisko. Šírenie podobných klebiet má vyvolať paniku obyvateľov Donecka a šíriť medzi nimi nedôveru voči ukrajinskej armáde, uvádza sa vo vyhlásení.

Nezávislá skupina investigatívnych novinárov Bellingcat v piatok v súvislosti s nočnými bojmi na Donbase oznámila, že povstalci umiestnili v blízkosti doneckých obytných štvrtí svoje palebné posty a vystavujú civilné obyvateľstvo nebezpečenstvu. Z týchto miest bolo v noci odpálených 50 rakiet, o čom svedčia satelitné snímky a výpovede očitých svedkov, uviedla skupina. Povstalecké raketomety Grad podľa nej mierili hlavne na mesto Avdijivka, ktoré je pod kontrolou ukrajinskej armády.

Avdijivka leží tesne pri frontovej línii, ktorá sa dotýka severného okraja Donecka. V posledných dňoch sa stala miestom tvrdých bojov, z ktorých vyprovokovania sa povstalci a ukrajinská armáda vzájomne obviňujú.

Kyjev v piatok oznámil, že okrem Avdijivky sa boje rozšírili aj do neďalekých obcí Pisku, Verchnotorecku a Voďane. Povstalci vraj nasadili tanky, granátomety a mínomety rôznych kalibrov. Počas bojov stratili štyroch bojovníkov. Prestrelky a ostreľovanie ukrajinská médiá hlásia aj z okolia azovského prístavu Mariupol a z Luhaňskej oblasti.

39 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #doneck #Ukrajina