Sankcie zostanú, kým nevrátite Krym, odkázala Moskve Trumpova veľvyslankyňa pri OSN

Nová stála predstaviteľka Spojených štátov v Organizácii spojených národov Nikki Haleyová obvinila Rusko z eskalácie konfliktu na východe Ukrajiny a vyhlásila, že protiruské sankcie budú platiť, kým Moskva nevráti Ukrajine polostrov Krym.

03.02.2017 12:47
Nikki Haley Foto: ,
Nová stála predstaviteľka Spojených štátov v OSN Nikki Haleyová.
debata (816)

Rusko anektovalo Krym v marci 2014 po zvrhnutí proruského prezidenta Viktora Janukovyča v Kyjeve; pripojenie polostrova si nechalo schváliť v referende, ktoré sa odohralo pod dohľadom ruských vojakov. Nasledovalo vypuknutie ozbrojeného konfliktu na východe Ukrajiny, ktorý si doteraz vyžiadal takmer 10 000 mŕtvych. Napriek ďalšiemu z dohodnutých prímerie sa boje teraz opäť rozhoreli a z eskalácie sa vzájomne obviňujú Kyjev a Moskva.

„Považujem za nešťastné, že pri svojom prvom vystúpení (v Bezpečnostnej rade OSN) musím odsúdiť agresívne počínanie Ruska. To sa stať nemalo. Chceme zlepšiť vzťahy s Ruskom. Ale katastrofálna situácia na východe Ukrajiny nás núti jasne a dôrazne odsúdiť počínanie Ruska,“ povedala veľvyslankyňa, ktorú nominoval prezident USA Donald Trump.

Uprostred špekulácií ohľadom ďalšieho postupu Bieleho domu voči Rusku, vzhľadom k Trumpovej chvále na adresu ruského prezidenta Vladimira Putina počas volebnej kampane a prísľubom zlepšenia vzťahov, dala Haleyová najavo, že sankcie len tak skoro neskončia.

"Východná Ukrajina samozrejme nie je jedinou časťou krajiny, ktorá trpí pre agresívne kroky Ruska. Spojené štáty naďalej odsudzujú ruskú okupáciu Krymu a vyzývajú k jej okamžitému ukončeniu. Krym je súčasťou Ukrajiny. Sankcie, ktoré sme pre anexiu Krymu zaviedli, budú platiť, kým Ruská federácia nevráti Ukrajine kontrolu nad polostrovom, "vyhlásila.

„Sankcie proti Rusku nemôžu byť zrušené, kým k tomu (vrátenie Kryme) nedôjde. O budúcnosti svojej krajiny musia rozhodovať Ukrajinci,“ podporil americkú kolegyňu britský vyslanec Matthew Rycroft.

Čurkin sa „obul“ do Britov

Ruský zástupca Vitalij Čurkin oponoval: Haleyovej pripomenul, že americká ústava začína slovami „my, ľud“ a že i ľud Krymu v referende jasne vyjadril svoju vôľu pripojiť sa k Rusku. „Ukrajinská kríza sa nezačala na Kryme, ale štátnym prevratom (v Kyjeve), podporovaným zvonku,“ zdôraznil.

A na adresu zástupcu Spojeného kráľovstva poznamenal, že Británia by najprv sama mala vracať zabrané územia: „Vráťte Malvíny, vráťte Gibraltár, vráťte anektovanú časť Cypru, vráťte Čagoské ostrovy v Indickom oceáne, ktoré ste premenili na obrovskú vojenskú základňu, a potom vaše svedomie bude možno čistejšie a budete môcť rozmýšľať o inom. “

Avšak Čurkin pred novinármi označil celú diskusiu za „celkom priateľskú“, vzhľadom na prejednávanú tému, a vyslovil sa za zlepšenie vzťahov s USA, ak k tomu bude príležitosť.

„Občas budú medzi nami vznikať rozpory v jednotlivých otázkach, ale na vašej práci bude v mnohom závisieť, či Rada bezpečnosti bude efektívne pracovať ako hlavný orgán zodpovedný za udržanie medzinárodného mieru a bezpečnosti,“ povedal Haleyovej a poprial jej ako veľvyslankyni úspech.

816 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #USA #OSN #Ukrajina #Krym #protiruské sankcie #Nikki Haleyová