Conwayová obhajovala Trumpov sporný zákaz masakrom, ktorý sa nestal

Kontroverzný dekrét prezidenta Donalda Trumpa, ktorý zakazuje vstup do USA obyvateľom siedmich prevažne moslimských krajín, jeho poradkyňa Kellyanne Conwayová obhajovala s poukázaním na masaker v meste Bowling Green, ktorý podľa nej spáchali dvaja utečenci z Iraku.

03.02.2017 16:57
Kellyanne Conwayová Foto: ,
Kellyanne Conwayová.
debata (29)

Pozornosť svetových médií v piatok tento argument upútal hlavne preto, že v ospalom mestečku na juhozápade amerického štátu Kentucky k žiadnemu podobnému činu nikdy nedošlo. Conwayová uviedla, že slovo masaker použila omylom.

„Stavím sa, že je pre ľudí horúcou novinkou, že prezident Obama na šesť mesiacov zastavil program pre irackých utečencov po tom, čo do tejto krajiny prišli dvaja Iračania, radikalizovali sa a stali sa strojcami masakru v Bowling Green,“ uviedla Trumpová poradkyňa Conwayová v televízií stanicou MSNBC. „Väčšina ľudí o tom nevie, pretože o tom médiá neinformovali,“ dodala poradkyňa.

Ako informovali americké médiá, nedošlo v meste Bowling Green nikdy k žiadnemu podobnému masakru a rovnako tak Trumpov predchodca v úrade Obama nikdy nezastavil program pre prijímanie utečencov z Iraku.

Podľa denníka The Washington Post sa v skutočnosti udalosti odohrali celkom inak. V roku 2011 v Bowling Green skutočne zadržali dvoch Iračanov, ktorí však neplánovali žiadny teroristický útok na americkej pôde, ale snažili sa poslať peniaze a zbrane radikálom z teroristickej siete al-Kajdá pôsobiacim v ich vlasti. Ešte v Iraku tiež muži nastražili výbušniny na amerických vojakov. Obaja Iračania, ktorí sa podľa agentúry AP do USA dostali omylom, si neskôr od súdu odniesli dlhoročné tresty väzenia. Obamova vláda v reakcii na tento prípad nariadila sprísnenie kontrol irackých utečencov, program na ich prijímanie nikdy nezastavila.

Conwayová na twitteri napísala, že sa pomýlila. Namiesto masakru v Bowling Green vraj chcela povedať teroristi z Bowling Green. Chybnú informáciu o Obamovom utečeneckom programe nijako nekomentovala. Na sociálnych sieťach sa výrok prezidentovej poradkyne stal terčom mnohých vtipov. Rad užívateľov žartom trúchlila za neexistujúce obete z Bowling Green.

Šéfka Trumpovej volebnej kampane a terajšia poradkyňa amerického prezidenta Conwayová už pred časom upútala pozornosť svojim komentárom k sporu o počet ľudí, ktorí sa zúčastnili Trumpovej inaugurácie.

Hovorca Bieleho domu Sean Spicer uviedol, že účasť bola „vôbec najvyššia“. Z porovnávacích fotografií bolo jasné, že na inaugurácii Trumpovho predchodcu Baracka Obamu prišlo oveľa viac ľudí. Conwayová uviedla, že Spicer neklamal, ale poskytol novinárom „alternatívne fakty“.

29 debata chyba
Viac na túto tému: #Donald Trump #Kellyanne Conwayová #imigračný výnos