Die Zeit: Trump robí z Američanov obete globalizácie, ktorú presadili USA

Americký prezident Donald Trump robí z Američanov obete globalizácie, ktorú pritom Spojené štáty samy presadili. Na úkor pracujúcich v USA sa obohacujú predovšetkým americké elity, nie Číňania či Mexičania. Trump robí z domáceho konfliktu o rozdeľovaní konflikt celosvetový a od skutočných problémov tak odvádza pozornosť, lebo aj jeho hospodárska politika smeruje k obohateniu starých elít. V komentári pre nemecký týždenník Die Zeit to napísal ekonomický redaktor Mark Schieritz.

04.02.2017 20:00
Trump, Donal Trump, Foto: ,
Americký prezident Donald Trump.
debata (173)

„Žiadna krajina nesleduje svoje záujmy na medzinárodnej scéne tak odhodlane ako Spojené štáty. Globalizácia je americký vynález vymáhateľný inštitúciami ako Medzinárodný menový fond a Svetová banka, v ktorých Američania udávajú tón. Predstava, že globalizácia USA prevalcovala, je scestná. Mnohí Američania na otvorení trhov dobre zarobili – v neposlednom rade to platí pre miliardarských členov Trumpovejj vlády,“ uvádza Schieritz, ktorý pracoval aj v nemeckej mutácii denníku Financial Times.

„Bezpochyby: Príliš veľa ľudí dostalo z tejto prosperity len málo. Ale sú Číňania vinní tým, že George Bush mladší minul na nezmyselnú vojnu proti Iraku skoro dva bilióny dolárov, zatiaľ čo sa – ako Trump správne poukazuje – americká infraštruktúra po mnoho rokov ‚rozpadá a hnije‘? Môžu nemecké exportné prebytky za to, že maximálna daň v USA je dnes sotva polovičná oproti 70. rokom? a majú Mexičania zodpovednosť za odpútanie Wall Street, ktoré stálo prácu milióny obyčajných Američanov?“ pýta sa Schieritz, ktorý študoval na univerzitách v Londýne a Freiburgu.

„A predovšetkým: Čo to o samozvanom priateľovi pracujúcich Trumpovi vlastne vypovedá, keď oznamuje, že chce dane ďalej znížiť a banky znova deregulovať?“ Dodáva Schieritz, ktorý sa dlhodobo zaoberá medzinárodnými finančnými trhmi.

"To, čo na Trumpovi tak fascinuje, je, že práve podnikateľ po rokoch prvenstva ekonómie chce stelesňovať návrat političnosti. Jeho inauguračný prejav možno čítať tak, ako keby tu bol jedinec, ktorý už nie je ochotný znášať globalizáciu ako nezmeniteľný osud – a namiesto toho sa jej odvážne vzpiera v mene národného sebaurčenia, "myslí si autor knihy Lož o inflácii – ako nás ničí strach o peniaze a kto na tom zarába (Die Inflationslüge – Wie uns die Angst ums Geld ruiniert und wer Daran verdient).

„Túto fascináciu nezmenší rozhorčenie nad jeho zlým správaním, ale iba to, že sa jeho politika jasne pomenuje ako to, čo zostane po odpočítaní rétoriky spravodlivosti: program obohacovania starých elít. Naozaj utvárať globalizáciu možno len prostredníctvom viac, nie menej medzinárodnej spolupráce – v oblasti daní, životného prostredia aj migrácie,“ uzatvára.

173 debata chyba
Viac na túto tému: #globalizácia #Donald Trump