Pápež vymenoval mimoriadneho delegáta pre Maltézsky rád

Mimoriadnym delegátom pápeža Františka pre Rád maltézskych rytierov sa v sobotu stal arcibiskup Angelo Becciu. Pápež mu súčasne udelil "všetky potrebné právomoci", aby pomohol rádu pri reformovaní štatútu a voľbe nového predstaveného.

04.02.2017 16:22
Pápež František Foto: ,
Pápež František.
debata

Podľa agentúry AP, ktorá o tom informovala, ide o jasný dôkaz toho, že pápež si v dohľadnom čase chce udržať kontrolu nad Zvrchovaným rádom maltézskych rytierov. Ako informoval Vatikánsky rozhlas, pápež v menovacej listine píše, že jeho osobitný delegát bude „pre väčšie blaho rádu tesne spolupracovať s dočasným miestodržiteľom Ludwigom Hoffmanom von Rumersteinom na zmierení všetkých rehoľných i laických zložiek tohto zaslúžilého rádu“.

Arcibiskup Becciu má za úlohu „sprevádzať a podporovať miestodržiteľa pri príprave mimoriadnej kapituly a spoločne s ním rozhodnúť o tom, ako pripraviť vhodné prispôsobenie (aggiornamento) rádových konštitúcií a maltézskeho štatútu“.

Úlohou arcibiskupa Becciu bude dbať „o všetko, čo sa týka duchovnej a mravnej obnovy rádu, najmä profesných rytierov, aby bol plne uskutočnený cieľ presadzovať Božiu slávu posväcovaním členov, službou viere a Svätému otcovi a pomáhaním blížnemu“, ako sa uvádza aj v konštitúcii rádu.

Arcibiskup bude pápežovým „výlučným hovorcom vo všetkom, čo sa týka vzťahov medzi Apoštolskou stolicou a Rádom maltézskych rytierov“, a to až do konca svojho mandátu, teda do ukončenia mimoriadnej kapituly – najvyššieho zhromaždenia členov rádu – rytierov a dám -, ktorá zvolí nového veľmajstra.

Doterajší veľmajster Zvrchovaného rádu maltézskych rytierov Matthew Festing odstúpil koncom januára z funkcie po sporoch so Svätou stolicou.

Festing sa dostal do sporu s Vatikánom po tom, ako bol jeden z popredných činiteľov rádu, veľkokancelár Albrecht Freiherr von Boeselager, v decembri odvolaný, pretože toleroval rozdávanie kondómov v rámci zdravotníckeho projektu v rozvojových krajinách. Išlo údajne o prípad, keď pracovníci rádu rozdávali kondómy prostitútkam v Mjanmarsku.

Von Boeselager sa odvolal u pápeža, ktorý vymenoval päťčlennú komisiu. Tá mala prešetriť okolnosti tejto neobvyklej situácie. Festing však odmietol s Vatikánom spolupracovať, pričom danú komisiu označil za nelegitímnu. Veľmajster nesúhlasil ani so zásahmi Vatikánu do chodu rádu.

Maltézsky rád vznikol zo špitálneho bratstva, ktoré bolo založené v roku 1048 v Jeruzaleme, a už takmer tisíc rokov pomáha chudobným, chorým a slabým ľuďom. Celosvetovo má dnes Maltézsky rád približne 13 500 členov, z ktorých tvoria väčšinu laici, ako aj 25 000 zamestnancov a 80 000 dobrovoľní­kov. Rád udržuje diplomatické vzťahy so 105 štátmi.

Hoci vodcovia Maltézskeho rádu nie sú duchovnými, skladajú sľub chudoby, celibátu a poslušnosti. Maltézski rytieri na najvyšších pozíciách svoju funkciu obvykle vykonávajú doživotne.

debata chyba
Viac na túto tému: #pápež František #Rád maltézskych rytierov