Mattis: Irán je najväčším štátnym sponzorom terorizmu na svete

Americký minister obrany James Mattis označil Irán za "najväčšieho štátneho sponzora terorizmu" na svete. Rezortný šéf to povedal v sobotu počas návštevy Japonska, kam pricestoval z Južnej Kórey. Jeho výrok prichádza v čase stupňujúceho sa napätia medzi Iránom a USA.

04.02.2017 20:45
2017-02-03T040449Z 202036364 RC16D43A2B10... Foto:
Minister obrany USA James Mattis.
debata (56)

„Boli sme svedkami, ako si Irán nesprávne počínal od Libanonu a Sýrie cez Bahrajn až po Jemen. V určitom bode je potrebné sa k tomu vyjadriť,“ dodal Mattis. Prezident USA Donald Trump iba v piatok uvalil na Teherán nové sankcie v reakcii na nedávnu iránsku skúšku balistickej strely.

Teherán však zdôraznil, že testom neporušil jadrovú dohodu uzavretú so svetovými veľmocami v roku 2015 ani rezolúciu Bezpečnostnej rady OSN, ktorá túto prelomovú dohodu schvaľuje.

Sankcie sa dotýkajú viac než dvoch desiatok iránskych občanov a spoločností. Ide o prvé opatrenia svojho druhu, ku ktorým pristúpila nová americká garnitúra. Trump už predtým naznačil, že bude voči Teheránu uplatňovať tvrdší postoj než jeho predchodca v Oválnej pracovni Barack Obama.

Mattis však v súvislosti s Iránom nevidí dôvod na posilnenie americkej vojenskej prítomnosti na Blízkom východe. Irán momentálne uskutočňuje vojenské cvičenie, ktoré je podľa stanice BBC reakciou na americké sankcie. Na manévroch sa testujú raketové systémy, radary, či veliteľské strediská.

Veliteľ vzdušných síl iránskych Revolučných gárd Amír Alí Hadžizáde sa nechal počuť, že iránske rakety dopadnú na nepriateľov Iránu, ak sa títo nebudú náležite správať.

56 debata chyba
Viac na túto tému: #terorizmus #USA #Irán #James Mattis