Trump s Porošenkom sa zhodli na nutnosti prímeria v Donbase

Prezidenti Ukrajiny a USA, Petro Porošenko a Donald Trump, v noci na nedeľu v telefonickom rozhovore posúdili aktuálnu situáciu na východe Ukrajiny a zhodli sa na nutnosti vyhlásiť tam prímerie.

05.02.2017 08:49
Petro Porošenko Foto: ,
Ukrajinský prezident Petro Porošenko.
debata (159)

Podľa vyhlásenia Porošenkovej tlačovej služby prezidenti v rozhovore venovali osobitnú pozornosť urovnaniu situácie v Donbase a dosiahnutia mieru prostredníctvom diplomacie. Vyjadrili tiež hlboké znepokojenie v súvislosti s poslednou eskaláciou napätia, najmä v oblasti mesta Avdijivka.

Pokiaľ ide o dvojstranné vzťahy, prezidenti sa vyslovili za aktivizáciu ekonomických a obchodných kontaktov medzi oboma štátmi. Posúdili aj záležitosti súvisiace s nadchádzajúcou Porošenkovou návštevou v USA.

Washingtonský Biely dom oznámil, že USA chcú pracovať s Ukrajinou a Ruskom, ako i ďalšími zainteresovanými krajinami, aby pomohli obnoviť mier v Donbase.

V súvislosti s najnovšou – už týždeň trvajúcou – eskaláciou napätia na východe Ukrajiny došlo aj k obetiam na životoch v radoch civilného obyvateľstva. Padlých a zranených majú aj obe znepriatelené strany. V oblasti bojov došlo k poškodeniu civilnej infraštruktúry a bytových i súkromných domov.

Situáciou je hlboko znepokojená aj Bezpečnostná rada OSN, ktorá v utorok na svojom zasadnutí v New Yorku ostro odsúdila používanie zbraní zakázaných minskými mierovými protokolmi.

Kontaktná skupina pre urovnanie konfliktu na východe Ukrajiny na svojom zasadnutí, ktoré sa konalo 1. februára v Minsku žiadala zastavenie paľby v Donbase a do 5. februára aj stiahnutie ťažkých zbraní po celej dĺžke styčnej línie.

159 debata chyba
Viac na túto tému: #kríza na Ukrajine #Petro Porošenko #Donald Trump