V Rumunsku sú najväčšie protesty od roku 1989, premiér demisiu odmieta

Rumunské ministerstvo spravodlivosti odvolalo svoje plány predložiť návrh nového trestného zákona, ktorý ešte dnes sľuboval zverejniť minister spravodlivosti. Oznámila to televízia Digi24TV s odvolaním sa na komuniké ministerstva. Minister spravodlivosti Florin Iordache na predchádzajúcej tlačovej konferencii oznámil, že chce zverejniť podrobnosti k návrhu nového trestného zákona.

06.02.2017 08:43 , aktualizované: 14:15
Rumunsko, protesty Foto: ,
Ľudia, ktorí protestovali proti rumunskej vláde, používali mobily.
debata (18)

Svoju prípadnú demisiu plánuje minister s premiérom prebrať po tom, čo parlament rozhodne o opozičnom návrhu vysloviť vláde nedôveru, čo poslanci pravdepodobne odmietnu. V zákonodarnom zbore má vláda pohodlnú väčšinu.

Termín hlasovania zákonodarcov o dôvere vláde ešte nebol stanovený.

Neodstúpim, odkázal premiér

Rumunský premiér Sorin Grindeanu odmietol výzvy na odstúpenie z funkcie aj po tom, ako sa v nedeľu rekordné počty ľudí pridali k protestom proti vláde a proti – medzičasom už zrušenému – kontroverznému nariadeniu oslabujúcemu boj proti korupcii.

„Neodstúpim,“ povedal Grindeanu v nedeľu večer pre televíziu Antena 3. Dodal, že zbaviť funkcie ho môže len parlament – v ňom má však istú väčšinu.

Grindeanova vláda v nedeľu na mimoriadnom zasadnutí v súlade so sobotňajším avízom premiéra stiahla nariadenie, ktoré malo umožniť dekriminalizáciu niektorých korupčných trestných činov verejných činiteľov. Stalo sa tak pod tlakom niekoľko dní pretrvávajúcich masových protestov.

Napriek tomu sa podľa odhadov v nedeľu zišlo v Bukurešti až 250 000 protes­tujúcich a približne rovnaký počet ľudí vyšiel spolu do ulíc v najmenej dvadsiatke ďalších miest v krajine. Išlo tak o najväčšie protesty verejnosti v Rumunsku od revolúcie z roku 1989, ktorá zvrhla komunistický režim, píše agentúra DPA.

Ako sa terajšia politická kríza skončí, je nejasné, keďže na sociálnych médiách sa šíria výzvy na ďalšie protesty.

Pred prezidentským palácom v metropole sa konala aj provládna demonštrácia, ktorej 2 000 účastníkov obvinilo prezidenta Klausa Iohannisa, že rozdeľuje krajinu. Iohannis sa totiž otvorene postavil na stranu protivládnych protestujúcich ako jeden z najdôraznejších kritikov nového kabinetu, ktorý nastúpil k moci len začiatkom januára.

18 debata chyba
Viac na túto tému: #protesty #Rumunsko #Sorin Grindeanu