Republikáni odsúdili Trumpovu obranu Putina

Traja republikánski senátori a niektorí ďalší konzervatívci sa okamžite rezolútne dištancovali od vyjadrení Donalda Trumpa na adresu ruského prezidenta Putina.

06.02.2017 10:16
USA, Trump, Rubio Foto: ,
Republikánsky prezidentský kandidát Marco Rubio a jeho konkurent Donald Trump počas republikánskej debaty v Detroite v štáte Michigan.
debata (63)

Donald Trump sa už pred prezidentskými voľbami neraz vyjadril o Vladimirovi Putinovi v pozitívnom zmysle. Aj po zvolení do Bieleho domu pokračuje v nastolenom trende, keď cez víkend odmietol tvrdenia, že by bol Putin násilník a tiež dodal, že ani USA nie je nevinná krajina.

Okrem toho vyhlásil, že si Putina váži, „ale váži si mnoho ľudí“. Rovnako zdôraznil, že ak bude Rusko pre USA prínosom v boji s takzvaným Islamským štátom a globálnym terorizmom, bude spolupráca s Ruskom a Putinom dobrou vecou.

Od týchto vyhlásení sa dištancovalo hneď niekoľko popredných republikánov. Senátor Mitch McConnell podľa portálu politico.eu povedal: „Putin je násilník. Rusi anektovali Krym, vtrhli na Ukrajinu a zasahovali do našich volieb. Nemyslím si, že existuje akákoľvek paralela medzi správaním sa Ruska a Spojených štátov“.

Ku kritike sa pripojil aj neúspešný prezidentský kandidát Marco Rubio, ktorý na twitteri napísal:„Kedy boli demokratickí politickí aktivisti otrávení republikánskou stranou, alebo naopak? Nie sme ako Putin.“

Bret Stephens z Wall Streat Journal reagoval ešte kritickejšie, keď na sociálnej sieti napísal: „Trump dal morálku USA na jednu úroveň s Putinovým Ruskom. Nikdy v histórii prezident krajiny neurazil USA tak, ako teraz Trump“.

© Autorské práva vyhradené

63 debata chyba
Viac na túto tému: #ľudské práva #Vladimir Putin #Donald Trump