Na afganskom konzuláte v Pakistane sa strieľalo, obeťou je diplomat

V budove afganského konzulátu v pakistanskom meste Karáči bol v pondelok zastrelený afganský diplomat.

06.02.2017 12:06 , aktualizované: 19:34
Pakistan, ambasáda, veľbyslanectvo, Karáči,... Foto: ,
Sanitka odváža mŕtve telo afganského diplomata po tom, ako ho na afganskom konzuláte v pakistanskom meste Karáči zastrelil člen ochranky.
debata (4)

Informovala o tom televízia al-Džazíra s odvolaním sa na afganského veľvyslanca. Podľa neho išlo zrejme o osobný spor. Páchateľom je člen ochranky, takisto Afganec, ktorý bol po útoku zadržaný.

„Použil automatickú zbraň a niekoľkokrát na diplomata vystrelil. Polícia okamžite zakročila a zabránila tak ďalším stratám na životoch,“ povedal miestny policajt agentúre Reuters. Podľa neho je zavraždeným tretí tajomník konzulátu Muhammad Zakí.

Úmrtie diplomata potvrdil na svojom facebookovom účte afganský veľvyslanec v Pakistane Hazrat Omar Zakhilwal. „Zdá sa, že príčinou bol osobný spor. Medzi oboma mužmi už dlhšiu dobu panovalo napätie,“ uviedol veľvyslanec.

Mesto Karáči, ktoré je ekonomickým centrom Pakistanu, má dlhú históriu politického, sektárskeho a iného násilia. V minulých rokoch bolo na zahraničné ambasády v tomto meste spáchaných niekoľko útokov.

Podobný incident sa stal aj v decembri 2016 počas otvorenia fotografickej výstavy v tureckej metropole Ankara. Muž volajúci po pomste za Aleppo zabil ruského veľvyslanca Andreja Karlova. Turecké bezpečnostné úrady identifikovali atentátnika ako ankarského policajta, ktorý bol práve mimo službu.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Afganistan #Pakistan #streľba #diplomat