Fillon sa ospravedlnil, že zamestnával príbuzných

Prezidentský kandidát francúzskej umiernenej pravice François Fillon, ktorý čelí výzvam, aby z prezidentského súboja odstúpil, sa v pondelok ospravedlnil Francúzom za to, že v minulosti zamestnával manželku a deti ako asistentov.

06.02.2017 17:54
François Fillon, Foto:
Aféra, ktorú francúzske médiá začali nazývať Penelopegate, každým dňom zvyšuje tlak na Fillona.
debata (11)

Zároveň podotkol, že nekonal nelegálne, a vyhlásil, že z prezidentskej kampane neodstúpi a že je jediný, kto je schopný pozdvihnúť Francúzsko.

Fillon pripustil, že v súčasnosti sa na zamestnávanie príbuzných nahliada negatívne a že urobil chybu. Vyjadril nad tým poľutovanie, ale zdôraznil, že je na Francúzoch, ako ho ohodnotia. Tiež sľúbil, že zverejní prehľad príjmov rodiny a jej majetku.

Škandál okolo Fillona začal pred týždňom, keď francúzsky týždenník Le Canard enchaîné začal zverejňovať informácie, podľa ktorých Penelope Fillonová ako asistentka svojho muža a potom jeho kolegyňa v rokoch 1988 až 2013 od štátu neoprávnene získala celkom 831 440 eur. Fillon ako niekdajší zákonodarca podľa časopisu tiež odmenil svoje deti počas ich štúdií sumou 84 000 eur ako svojich asistentov. Ďalších zhruba 100 000 eur potom dostala manželka za údajné písanie pre médiá.

Fillon, ktorý v pondelok vystúpil na tlačovej konferencii, na tieto údaje zareagoval vyhlásením, že ide o hrubé príjmy. Manželka aj deti si podľa neho prišli na viac ako 3 000 eur mesačne v čistom, čo označil pre vysokoškolsky vzdelaných asistentov za primeraný priemerný príjem. Takisto opäť poprel, že by zamestnanie manželky bolo fiktívne, a vymenoval, ako mu najmä v jeho volebnom okrsku všemožne logisticky pomáhala. Tvrdil tiež, že skutočnosť, že manželka nemala identifikačnú kartu asistentky či e-mailovú adresu parlamentných zamestnancov, nie je žiadny dôkaz.

Aféra, ktorú francúzske médiá začali nazývať Penelopegate, každým dňom zvyšuje tlak na Fillona. Ten v pondelok prezidentskú kandidatúru opäť odmietol stiahnuť a obvinenia označil za bezprecedentné. Podľa Fillona nedá voličom minuloročných pravicových primárok, ktorí ho zvolili, zobrať ich hlasy. „Nebudú umlčaní,“ povedal.

Niekdajší premiér Alain Juppé, ktorý v primárkach skončil druhý, post možného náhradníka odmietol. „Nie znamená nie,“ napísal na Twitteri.

Fillon musí bojovať s poklesom popularity. Súčasné prieskumy ukazujú, že v prvom kole volieb skončí ako tretí a do druhého kola nepostúpi.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #François Fillon