Súd rozhodne o Trumpovom dekréte najskôr v stredu

Federálny odvolací súd v San Franciscu stanovil termín vypočutia v ostro sledovanom spore okolo migračného príkazu nového amerického prezidenta Donalda Trumpa na utorkové popoludnie miestneho času (polnoc SEČ).

07.02.2017 08:14
trump, utečenci, migranti Foto: ,
Jeden z plagátov ľudí, ktorí protestovali na medzinárodnom letisku v americkom San Franciscu proti migračný výnos nového prezidenta USA Donalda Trumpa.
debata (5)

Kedy súd vynesie verdikt v kauze dočasne prerušeného zákazu vstupu občanov siedmich moslimských krajín do USA, to zatiaľ nie je jasné.

Sudca v pondelok obdržal doplňujúce materiály od ministerstva spravodlivosti, ktoré požiadalo o zrušenie opatrenia vydaného v piatok súdom v Seattli, ktorý obyvateľom dotknutých krajín opäť umožnil vstupovať na americké územie.

Zároveň vyzval právnikov ministerstva na jednej strane a štáty Washington a Minnesotu žalujúcich prezidentov dekrét na strane druhej, aby sa v spomínanom čase zúčastnili telefonickej výmeny argumentov. Tá má podľa agentúry AP trvať približne hodinu, pričom nie je jasné, či súd ihneď potom hodlá rozhodnúť.

O žalobe proti exekutívnemu príkazu, ktorý je najdiskutovanejším z rady kontroverzných krokov Trumpa za dva týždne v úrade, sa pripojili niektorí bývalí vrcholní politici, bezpečnostní experti či mnoho technologických firiem.

Odvolací súd v nedeľu predbežne odmietol žiadosť ministerstva spravodlivosti, aby okamžite obnovil platnosť prezidentského výnosu do doby, než rozhodne o podanom odvolaní ako celku. Podľa amerických právnych expertov sa žaloba proti nariadeniu Trumpa postupne dostane až na najvyšší súd USA bez ohľadu na to, ako rozhodne súd v San Franciscu.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Donald Trump #migračný výnos