Trump útočí na sudcu: Vinný bude on

Šéfa Bieleho domu čaká tvrdý justičný zápas s neistým koncom o odblokovanie zákazu vstupu do USA pre občanov siedmich moslimských krajín. Osud dekrétu o imigrácii, ktorý Donald Trump vydal iba týždeň po príchode k moci, má momentálne v rukách odvolací federálny súd v San Franciscu.

07.02.2017 08:49
Donald Trump Foto: ,
Somálski súrodenci Aliovci vítajú na letisku v San Franciscu dvanásťročného brata Emana, ktorého jeho otec Ahmed priviedol z Džibutska, kde obaja koncom januára uviazli na letisku pre výnos šéfa Bieleho domu Donalda Trumpa zakazujúci vstup do USA občanom siedmich moslimských krajín.
debata (11)

Rovnaký odvolací súd cez víkend zamietol žiadosť ministerstva spravodlivosti o okamžité zrušenie predbežného opatrenia, ktorým prvostupňový federálny súd v Seattle v piatok pozastavil platnosť prezidentského dekrétu.

Sanfranciský súd sa chystá rozhodnúť na základe doplňujúcich materiálov, ktoré mu najneskôr v noci na utorok mali odovzdať obe strany sporu. Washington a Minnesota, dva štáty, ktoré sporný prezidentský výnos napadli, argumentujú, že obnovenie jeho účinnosti by znova rozpútalo chaos. Ich stanovisko podporili dvaja bývalí šéfovia americkej diplomacie, spolu s exšéfmi CIA a bývalými ministrami obrany i domácej bezpečnosti.

„Toto nariadenie nemožno odôvodňovať národnobezpeč­nostnými alebo zahraničnopoli­tickými zámermi. Neplní totiž svoju deklarovanú úlohu ochrániť ľud pred vstupom zahraničných teroristov do USA,“ uvádza sa vo vyhlásení, ktoré okrem iných podpísali John Kerry a Madeleine Albrightová.

Odporcovia protimigračného dekrétu pripomínajú, že od 11. septembra 2001 ani jeden Američan neprišiel o život pri útoku, ktorý by v USA spáchal občan niektorej zo siedmich krajín, ktoré dal Trump na čiernu listinu.

Ministerstvo spravodlivosti, naopak, argumentuje, že verdikt sudcu Jamesa Robarta zo Seattle vytvoril „bezprostrednú hrozbu verejnosti a spochybnil úsudok amerického prezidenta ohľadom veľkosti rizika, ktoré predstavuje vpustenie občanov istých štátov do krajiny“.

Nech už odvolací súd v San Franciscu, ktorý má liberálnu povesť, dá za pravdu ktorejkoľvek strane, pozorovatelia neočakávajú, že by sa tým spor vyriešil. „Prípad skončí na najvyššom súde,“ predpovedá právny expert Danny Cevallos.

Najvyšší súd je však momentálne nekompletný, s vyrovnaným pomerom síl medzi liberálnymi a konzervatívnymi sudcami. „Je rozdelený v pomere štyroch proti štyrom. A keď kauza na tom uviazne, platiť bude verdikt odvolacieho súdu,“ povedal pre CNN Cevallos.

Prezident Trump neskrýva svoju frustráciu zo súdnych prieťahov, vďaka ktorým do USA od víkendu znova prichádzajú občania Iránu, Iraku, Líbye, Somálska, Sudánu, Sýrie a Jemenu. Svoju zlosť namieril na federálneho sudcu Robarta.

„Jednoducho nemôžem uveriť, že by sudca našu krajinu uvrhol do takého nebezpečenstva,“ napísal prezident na Twitteri. "Ak sa niečo stane, vina padne naňho a na súdny systém,“ dodal. Trump Robarta označil za "takzvaného sudcu“ a jeho právny názor odmietol ako „smiešny“.

Opoziční demokrati Trumpov výpad kritizujú ako bezprecedentný nátlak na nezávislé súdnictvo. „Máme prezidenta, ktorý, obávam sa, nás posúva veľmi autoritárskym smerom,“ vyhlásil senátor Bernie Sanders. „Je to prezident, ktorý zjavne pohŕda celým súdnictvom,“ dodal.

Viceprezident Mike Pence sa Trumpa verejne zastal, keď pre NBC konštatoval, že „prezident Spojených štátov má všetko právo kritizovať zvyšné dve zložky moci“. Viacerí republikáni však netajili rozpaky nad jeho tvrdým slovným útokom na sudcu. „Všetci sme z času na čas sklamaní výsledkom na súdoch vo veciach, na ktorých nám záleží. Myslím si však, že najlepšie je vyhnúť sa kritizovaniu jednotlivých sudcov,“ povedal pre CNN líder republikánskej väčšiny v Senáte Mitch McConnell.

© Autorské práva vyhradené

11 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Donald Trump #migračný výnos