Prezident Petro Porošenko čakal až do polnoci

Prezident USA si dal načas. V prípade telefonického rozhovoru s ukrajinským prezidentom Petrom Porošenkom si Donald Trump našiel čas, keď bolo v Kyjeve 15 minút pred polnocou zo soboty na nedeľu.

07.02.2017 09:00
Porošenko Foto: ,
Ukrajinský prezident Petro Porošenko.
debata (153)

Po rokovaní s talianskym premiérom a po víkendovom oddychu v prímorskom West Palm Beach na Floride, kde sa nachádza Trumpov palác Mar a Lago.

„Rozhovor trval viac ako hodinu. Kontakty medzi oboma lídrami nadobudli systematický a dôverný charakter, a to je hlavné,“ poponáhľal sa s reakciou Valerij Čalyj, ukrajinský veľvyslanec v USA.

Dĺžka telefonátu súhlasí. Ibaže podľa vyjadrení aj z Kyjeva, išlo iba o protokolárne zdvorilosti a suché konštatovania. Napokon Svatoslav Cegolko, Porošenkov hovorca, to zhrnul v bodoch: výzva na upevnenie dialógu s novou americkou administráciou na všetkých úrovniach, poďakovanie Bielemu domu za podporu ukrajinskej suverenity a územnej celistvosti, nevyhnutnosť upevniť hospodárske kontakty v záujme zlepšenia blaha oboch krajín a napokon posúdenie plánovanej návštevy prezidenta Porošenka v USA.

Ani slovo o témach, ktoré Porošenka a spol. dnes tlačia najviac: dodávky útočných zbraní, poskytovanie pôžičiek, boj s korupciou a vstup do NATO. Podľa ukrajinského politológa Vadima Karasjova nepadlo slovo ani o „ruskej agresii“ a „vyvedení cudzích jednotiek z Donbasu“.

Nie je tajomstvo, že skutočná politika sa robí v zákulisí oficiálnych diplomatických kontaktov. V tejto súvislosti v nedeľu v ruskej televízii vyzval americký režisér Oliver Stone, autor dokumentu Ukrajina v ohni, prezidenta Trumpa, aby odtajnil dokumenty aj o Ukrajine s tým, že „v USA dodnes hovoria rozprávky o obsadení Krymu nasadením ruských jednotiek, že Rusko je v Donbase a ohrozuje Ukrajinu“. Pravdepodobne by to bolo zaujímavejšie čítanie ako informácia o polnočnom telefonáte na linke Washington – Kyjev.

Trump bol v reakcii na rande s Porošenkom skromnejší a zároveň otvorenejší, keď na sociálnej sieti oznámil: „Budeme spolupracovať s Ukrajinou, Ruskom a všetkými ďalšími zúčastnenými stranami (so samozvanými DNR a LNR? – pozn. aut.) s cieľom pomôcť im obnoviť mier pozdĺž hranice“.

Kyjev to sotva upokojí, rovnako ako Trumpov plán zlepšiť vzťahy s Moskvou. Vládna moc, ktorú vyniesla vlna kyjevského Majdanu, je v strehu aj z Trumpovho konštatovania v rozhovore pre TV Fox: „Pre USA je lepšie sa priateliť s Ruskom ako naopak.“

Trump pritom nezabúda napríklad na november 2016, keď ho minister vnútra Avakov charakterizoval ako „nebezpečného niktoša“ a expremiér Jaceňuk ho obvinil, že „hádže rukavicu slobodnému svetu“. Hotovou „perlou ducha“ však boli slová poslanca Vadima Denisenka, podľa ktorého Trump je „idiot, ktorý hovorí hocičo, len aby ulahodil náladám davu“.

Napokon podľa doterajších vyhlásení prezidenta USA Ukrajina ho až tak nezaujíma. A ak, tak len v súvislosti s bezpodmienečným plnením dohôd z Minska, ktoré Kyjev dodnes ignoruje, a pritom plnenie vyžaduje od Ruska, ktoré bolo v Minsku spoločne s Nemeckom a Francúzskom „sponzorom“ ukrajinsko-ukrajinského dialógu a aj preto Moskva dodnes tvrdí, že "vojna v Donbase je vnútornou vecou Ukrajiny“.

© Autorské práva vyhradené

153 debata chyba
Viac na túto tému: #Ukrajina #Petro Porošenko #Donald Trump