Rakúsko chce posilniť ochranu hraníc na tzv. balkánskej ceste

Rakúsko má v pláne vystupňovať spoluprácu v oblasti ochrany hraníc s krajinami ležiacimi pozdĺž migračnej balkánskej cesty, ktorá ani po svojom uzavretí "nie je taká zatvorená, ako by mala byť", uviedol rakúsky minister obrany Hans Peter Doskozil pre utorkové vydanie nemeckého denníka Die Welt.

07.02.2017 10:39
debata (10)

K zatvoreniu balkánskej cesty, po ktorej prúdili migranti do západnej Európy, došlo vlani v marci, avšak podľa Doskozila na nej „pašeráci stále vyvíjajú intenzívnu aktivitu“, pričom po nej prejde 500–1 000 migrantov týždenne.

„Situácia sa môže každým dňom zhoršiť,“ povedal rakúsky minister obrany, pričom poukázal na skutočnosť, že Turecko hrozí, že odstúpi od zmluvy s EÚ o zastaví prílev migrantov do Európy.

Rakúsko má v pláne nadviazať s krajinami v oblasti Balkánu „úzku spoluprácu v rámci ofenzívy za novú ochranu balkánskych hraníc“.

Tzv. balkánska cesta, ktorou sa v roku 2015 dostal na európsku pevninu takmer milión migrantov, je od marca 2016 uzavretá. Stovky migrantov sa však napriek tomu denne pokúšajú dostať do EÚ ilegálne.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Rakúsko #migranti #balkánska trasa